EXCLUSIV. Nemeth Zsolt pentru Digi24: Guvernul de la Budapesta nu face decât să sprijine politica UDMR

Data publicării:
07022013 20nemeth1-48299

Ungaria toarnă gaz peste foc în scandalul drapelului secuiesc și a transmis prin ministrul ei de Externe că doreşte modificarea Constituţiei României și eliminarea sintagmei de stat național. În acelaşi timp, recomandă ţării noastre să ia în serios cererea minorităţilor, care vor autonomie.

În interviul acordat în exclusivitate pentru Digi24, secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, cel care anunța în cursul dimineții că Ungaria va lua măsuri diplomatice în scandalul steagului secuiesc, a confirmat poziţia oficială a ţării lui.

„În astfel de chestiuni noi urmăm poziţia organizaţiilor legitime ale minorităţii maghiare din România, inclusiv a UDMR. Poziţia noastră nu e diferită deloc, ci identică poziţiei UDMR”, a declarat Zsolt Nemeth pentru Digi24. „Dacă organizaţiile maghiarilor, precum UDMR, au aceste cerinţe, care sunt în concordanţă cu normele europene, atunci guvernul ungar este pregătit să le susţină”, a adăugat oficialul de la Budapesta.

Ungaria își dorește modificarea Constituției României

În plus, secretarul de stat în MAE ungar crede că afirmaţiile ambasadorului Oszkar Fuzes referitoare la oportunitatea schimbării Constituţiei României sunt justificate. „Cred că rolul diplomaţilor este foarte bine definit în dreptul internaţional. Şi nu văd nicio depăşire a mandatului de către ambasadorul ungar”, a spus Zsolt Nemeth. Aceeași poziție o avusese în cursul dimineții și șeful său, ministrul de externe Janos Martonyi.

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a avut o discuţie telefonică oficială, joi, cu omologul de la Budapesta.

România şi Ungaria îşi menţin opiniile divergente referitoare la arborarea steagului secuilor pe clădirile oficiale din România, chiar şi în urma discuţiei celor doi miniştri de Externe, a spus secretarul de stat ungar Nemeth Zsolt, în interviul pentru Digi 24. O soluţie va fi căutată în întâlnirea celor doi oficiali, care va avea loc, potrivit unor surse diplomatice, la mijlocul lunii martie.

Se pare că modul în care înţelegem noi chestiunea steagului secuilor este că arborarea sa este legală în România. Oficialii români dau impresia că, potrivit modului în care înţeleg ei chestiunea, arborarea nu este legală”, a explicat Zsolt Nemeth. „Diferitele identităţi pot coexista. Această coexistenţă vine din experienţa noastră istorică. Românii şi maghiarii au trăit împreună şi această situaţie trebuie să se reflecte şi în sfera simbolică”, a continuat oficialul ungar.

Ce a spus ambasadorul ungar, ce au răspuns autoritățile române

Ambasadorul ungar la București, Fuzes Oszkar, a sugerat modificarea Constituţiei ţării noastre pentru ca secuii să se bucure de mai multe drepturi. „Eu aş propune o schimbare în Constituţia României.(...) Este un stat multinaţional. Aveţi 20 la sută minoritate naţională. În ceea ce priveşte Articolul 1 al Constituţiei, acest lucru a fost o cerere din partea UDMR. Susţin cererile şi pentru autonomia culturală, şi pentru autonomia teritorială şi pentru autonomia personală", a declarat diplomatul.

În România, primii doi oameni în stat au refuzat să exprime un punct de vedere în acest moment al conflictului diplomatic.

„La nivel acesta, punctele de vedere se exprimă de MAE. Când va avea președintele Ungariei o reacţie, voi avea şi eu o reacție, dacă nu, va fi o reacție potrivită”, a declarat președintele Traian Băsescu.

„Vom vedea evoluțiile și ne vom pronunța”, a spus și președintele Senatului, Crin Antonescu, rugat să comenteze incidentul diplomatic. El a adăugat însă că reacția premierului și a ministrului de externe în incidentul diplomatic legat de drapelul secuiesc a fost corectă.

Nu vreau să cădem în capacana de a fi folosiți în bătălia politică internă din Ungaria...Nu accept și îmi mențin termenul de obrăznicii. Pentru că am impresia că a fost bine înțeles chiar dacă nu e diplomatic”, a declarat premierul Victor Ponta. „Nu cred că un ambasador ne dă sfaturi de cum să scriem Constituţia”, a adăugat premierul.

În schimb, ministrul de Externe Titus Corlăţean a criticat dur afirmaţiile ambasadorului ungar la Bucureşti care a vorbit despre modificarea Constituţiei României. „Este o atitudine care încalcă normele de bază elementare ale regulilor diplomatice, ale convenţiilor internaţionale şi ale legilor statului român. Dacă un ambasador îşi depăşeşte mandatul, el trebuie fie să revină rapid în interiorul mandatului, fie îşi încetează mandatul pe care-l are la Bucureşti”, a precizat ministrul.

Epopeea steagului secuiesc

Scandalul arborării steagului secuiesc a izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute şi a tensionat relaţiile diplomatice între Bucureşti şi Budapesta.

La sfârșitul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul ȚinutuluiSecuiesca fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul.

Apoi, steagul ȚinutuluiSecuiesca fost arborat, marți, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate față de cauza autonomiei pentru care militează autoritățile locale din Harghita și Covasna.

Referindu-se la refuzul autorităților române de a permite arborarea steagului neoficial al ȚinutuluiSecuiesc, Nemeth Zsolt a declarat că, în opinia sa, este o „agresiune simbolică” din partea autorităților române. „Nu exagerez când spun că suntem în fața unei agresiuni simbolice”, a declarat Nemeth Zsolt.Oficialul maghiar a adăugat că în secuime a fost declanșat un adevărat„război al steagurilor”. Nemeth Zsolt a declarat că se așteaptă ca Guvernul Ponta să intervină și să oprească această dispută.

Reprezentanţii comunităţii maghiare afişează în Parlamentul European steagul secuilor. Eurodeputatul Sogor Csaba de la UDMR l-a avut zilele trecute pe pupitrul său din plenul de la Strasbourg.

În ţară, ministrul de Interne Radu Stroe le-a cerut autorităţilor locale să aplice legea în privinţa arborării unui steag străin pe teritoriul României. „Încă de ieri am dispus pe linia prefecţilor ca şi pe linia celorlalte instituții de specialitate - poliţie, jandarmi - să se aplice în continuare dispozițiilor legale cu privire la arborarea drapelului altui stat pe teritoriul românsc”, a spus Radu Stroe.

Pe de altă parte, ministrul administraţiei Liviu Dragnea, crede că acest scandal ar putea fi legat de începerea discuţiilor despre regionalizarea României. „Eu nu cred în coincidențe, în general, nu cred în coincidența întâmplării de ieri, când toate televiziunile erau pline cu nițte hărți despre regionalizare”, a declarat vicepremierul.

Steagul secuiesc, arborat în Slovacia

Presa maghiară scrie că primarul localității Vinica din sudul Slovaciei, unde există o comunitate maghiară puternică, a arborat steagul secuiesc în semn de solidaritate cu secuii din România, lângă drapelul oficial al Slovaciei. Primarul Bela Hrubik a schimbat steagul satului cu cel secuiesc, argumentând: are mulți prieteni în secuime și consideră firesc să își exprime solidaritatea cu frații lui de acolo prin acest gest. Odată cu arborarea steagului, Hrubik a publicat și un apel pe o rețea de socializare către primarii altor localități maghiare din Slovacia să se alăture cauzei comune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
VIDEO Rusia și China se bat în avioane invizibile. Ținta: Supremația avionului F-35 de 100.000.000$
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
trupul brbatului care a murit in explozia din fata curtii supreme federale profimedia-0934140616
Atentat eşuat asupra Curţii Supreme din Brazilia: două explozii în apropierea clădirii. Țara găzduiește...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...