4.000 de soldaţi americani se vor muta pentru următoarele nouă luni în Europa. O parte dintre ei vor ajunge şi în România, la Baza Mihail Kogălnceanu din Constanţa. Sunt militari dintr-o brigadă mecanizată, aşadar vor veni alături de tancuri şi maşini blindate. O echipă Digi24 a fost în Statele Unite şi i-a filmat pe soldaţi înainte de plecarea spre Europa.
Militarii care pleacă spre Europa sunt din Fortul Carson, una dintre cele mai mari baze militare din Statele Unite. Acolo trăiesc 60 de mii oameni, soldaţi şi familiile lor. Printre cei care vor veni în România este şi Dimitar Dezherikarov. Povestea lui este una de film. Dimitar este şi cetăţean bulgar. A fost poliţist în Sofia şi a ajuns peste ocean în 2013 după ce a câştigat loteria vizelor. O vreme a lucrat ca taximetrist în Chicago.
Dimitar Dezherikarov, ofiţer în armata SUA: „Mă gândeam că ceva nu e în regulă, nu e suficient. Mi-am făcut o analiză şi am descoperit că trebuie să fiu mai bun.”
Dimitar a decis să se întroleze în armata americană iar acum pleacă în prima lui misiune. Va fi pentru 9 luni la doar câţiva kilometri de ţara natală, Bulgaria. Ştie deja câteva cuvinte în limba română.
Dimitar Dezherikarov, ofiţer în armata SUA: „Pot să spun: Ce faci? Bine!. Mai ştiu şi alte cuvinte, dar nu vreau să le spun. Astea sunt primele cuvinte pe care cineva le învaţă într-o altă limbă.”
Cel mai greu moment va fi despărţirea de familie. Dimitar are doi copii.
Locotenentul Hart se va muta şi el în România. Îşi va lăsa acasă soţia şi copilul de un an.
Lt. John Hart, ofiţer în armata SUA: „Cel mai greu o să fie în primele săptămâni. Este perioada de acomodare. După asta, începi să te obişnuieşti.”
Shaina Hart: „O să ne fie dor de el, dar înţelegem că asta face parte din cariera lui. Încercăm să-l sprijinim cât de mult putem.”
Militarul spune că a început deja să caute informaţii pe internet despre România.
Lt. Hart, ofiţer în armata SUA: „Nu ştiu foarte multe despre România acum, dar sper să-i cunosc pe localnici şi pe militarii români. Vreau să văd cum se antrenează şi să descopăr cultura locală.”
Soldaţii şi familiile lor sunt învăţaţi cum să gestioneze despărţirea.
Rob Day, membru al Serviciului comunitar al Armatei: „Pentru copiii mici oferim acest calendar al misiunii. Soţia mea obişnuia să le spună fiului şi fiicei mele că dacă se vor duce la culcare de 365 de ori, tata se va întoarce acasă. Este cam mult să numeri. Cu acest calendar, îi încurajez pe militari să marcheze luna şi ziua plecării şi să facă un program. De exemplu: te voi suna în această zi.”
Primarul din Colorado Spring, oraşul de unde pleacă spre România militarii, are câteva sfaturi de transmis.
John Suthers, primarul din Colorado Spring: „Liderii comunităţilor care vor avea o prezenţă militară trebuie să stabilească o relaţie cu liderii militari. Trebuie să există o relaţie care să ducă la rezolvarea rapidă a probemelor.”
Primii militari americani din Colorado vor ajunge la Constanţa în februarie 2017. Vineri 16 decembrie, în jurnalul orei 19, liderii politici de la Pentagon vorbesc pentru Digi24 despre angajamentul Statelor Unite în Europa după încheierea mandatului preşedintelui Barak Obama.