O navă care a aparţinut flotei civile ruseşti, modificată special, însă, pentru războiul electronic, supraveghea din apropiere exerciţiul militar al blocului nord-atlantic.
Nava de cercetare rusească are un echipament performant de ascultare a comunicaţiilor radio. Chiar în acest moment, militarii de la bordul acelei nave ascultă tot ce se vorbeşte aici, pe fregata Regina Maria.
În primul rând, nava are rolul de a identifica tipul navelor de război, analizează armamentul de la bord iar, prin interceptarea comunicaţiilor, poate obţine informaţii cu privire la gradul de pregătire al militarilor de la bordul lor. Marinarii români susţin că s-au obişnuit cu prezenţa navelor ruseşti la aproape fiecare exerciţiu maritim desfăşurat cu partenerii NATO.
„Unde este un exerciţiu militar, trebuie să apară şi o navă care încearcă să culeagă informaţii atât cât poate. Este o navă de cercetare care este undeva la 5 mile de noi. Tot timpul vor fi după noi sau depinde ce vor. Asta nu ne împiedică,” spune Teodor-Dorinel Ciobanu, ofiţer cart Ops.Room.
Două avioane specializate în detectarea navelor şi submarinelor au survolat atât fregata Regina Maria, cât şi navele din Canada şi Bulgaria chiar când făceau manevre de supraveghere a traficului maritim. Chiar dacă ruşii supravegheau fiecare mişcare, simulările au continuat.
În timpul exerciţiului, locotenentul Bogdan Atasiei a condus simulările de luptă antisubmarin.
„S-a iniţiat o ţintă submarină simulată. S-a constituit o grupare de căutare şi atac şi descoperire a ţintei respective. S-a clasificat ca fiind ostilă şi s-au dus acţiuni de luptă,” explică lt. Bogdan Atasiei, ofiţer principal luptă antisubmarin.
Fregata Regina Maria a părăsit Portul Constanţa, luni dimineaţă şi a revenit astăzi, când a încheiat prima parte a operaţiunii de supraveghere a traficului maritim. Partea a doua a exerciţiilor grupării navale a NATO se desfăşoară în perioada 11-20 aprilie, cu militari din România, Bulgaria, Canada şi Turcia.