Preşedintele Traian Băsescu şi-a manifestat, astăzi, îngrijorarea faţă de o posibilă escaladare a unui conflict între ucraineni şi populaţia rusofonă şi, de asemenea, a subliniat ca fiind de neînţeles graba cu care a fost abrogată legea care oferea minorităţilor posibilitatea de a-şi folosi limba maternă.
Jurnalistul Emil Hurezeanu a afirmat că protestele „inelul tensiuni sau de crize” se extinde în această zonă și nu numai. Doalențele, protestele din Bosnia seamănă cu ce se întâmplă în Venezuela, a apreciat el, însă condițiile sunt diferite la Caracas.
„A apărut și focarul din Crimeea, aici cred că lucrurile sunt mai alarmante decât în Bosnia Herțegovina. Nu există nicio comparație cu ce se întâmplă la noi. Din fericire noi suntem indiferenți, senini, stăm deasupra evoluțiilor regionale prin felul nostru de a fi. Suntem parohialiști, cum spun americanii. Suntem izolaționiști aproape involuntar, psihic, nu ne interesează prea mult ce fac alții. Aproape niciodată nu e bine, pentru că facem parte dintr-o regiune și dintr-o asociație de state. Dar, pentru depășirea punctului culiminant, apoplectic, al unei crize, e mai bine să nu știi ce se întâmplă în jur. Dacă politicieni gen Ponta, Crin și alții ar intra în emulația de a se compara sau de a ne compara micile noastre diversiuni de cartier în raport cu evoluțiile regionale importante, cu ce se întâmplă în alte părți, ar fi mult mai rău”, a spus Emil Hurezeanu.
Şeful statului a primit-o, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Astris Thors, Înalt comisar pentru Minorităţile Naţionale al OSCE.
„Preşedintele Traian Băsescu şi-a manifestat îngrijorarea faţă de o posibilă escaladare a unui conflict între ucraineni şi populaţia rusofonă, referindu-se, în special, la zona Crimeei şi la necesitatea ca actualele forţe politice de la Kiev să nu încurajeze un naţionalism exagerat care să arunce ţara în haos”, se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei remis după întâlnire.