„Că rămâne jurnalist, asta mi se pare o certitudine. N-am nicio certitudine legată de calitatea lui de agent. Cine ar fi crezut că Robert Turcescu... Un băiat foarte bun, de altfel, e un confrate apropiat. Aveam un obicei, împreună cu încă patru-cinci la număr, să ne vedem - până acum o săptămână. Dacă ar fi avut mai mult umor, ar fi putut să vină în continuare să-și întâlnească prietenii. Între timp, a preferat să se recăsătorească, în taină. Bineînțeles că are prioritate o căsătorie în comparație cu legătura dintre prieteni. Astăzi, noi, ăștia care am mai rămas – nu le dau numele, că nu le-am cerut permisiunea, sunt tot oameni cunoscuți – am făcut un legământ, când ne-am despărțit, în absența lui, era a doua săptămână când ne întâlneam în absența lui: că oricare dintre noi s-ar autodeconspira sau va fi demascat să treacă peste această pană existențială și să vină în continuare la întâlnire, dând dovadă de minimum simț de umor, să discute cel puțin cu prietenii ce s-a întâmplat”, a spus Emil Hurezeanu.
„Dispariția e mai ciudată decât tot ce s-ar fi putut să facă acest om. Felul în care a dispărut acest om, cum și-a înscenat dispariția e mult mai grav, aș putea spune, decât orice ar fi putut face ca agent acoperit. Doar am văzut că nu era agent acoperit noaptea. Probabil în exercițiul funcției de jurnalist. Or, n-am avut senzația”, a adăugat Emil Hurezeanu.
La observația că jurnaliștii l-au găsit, totuși, acasă, Emil Hurezeanu a răspuns: „Știu, dar important e să iasă și el. Sau când vrea el. În fine, nu am nimic de adăugat”.
Jurnalistul a sugerat că nu există motive pentru deschiderea unei anchete penale: „De ce să fie acuzat procurorul (general, Tiberiu Nițu – n.r.)? Ce-a făcut? Încă nu știm ce-a făcut! Trebuia să fie chemat, dar dl Turcescu vrea să stea de vorbă cu judecătorul! Și procurorul general s-a băgat în caz fără să-l întrebe nimeni, probabil. Și, dacă apare vreun judecător – nu văd de ce ar apărea un judecător în absența procurorului, prima dată trebuie un procuror să-i facă dosarul de urmărire...Dar, de fapt, dl Turcescu așteaptă confruntarea cu bunul Dumnezeu, invocat mult mai des în discurs!”, a conchis analistul.
Emil Hurezeanu a atras însă atenția asupra unui aspect din această poveste încălcită:
„Singura poveste oarecum interesantă este că în acel CNP al unui livret militar, care a făcut subiectul altui scandal, demascat în urmă cu un an și jumătate – doi ani, din care fac parte mai mulți colonei și locotenenți-colonei, sute de funcționari ai statului... Doar dl Turcescu produce acel livret militar, între timp denunțat caduc, printr-un ordin al ministrului, care este un livret militar de locotenent-colonel clandestin, pentru că băiatul n-a făcut armata, a fost avansat la excepțional fără să-i cunoaștem meritele pro-patria, de natură militară. În schimb, în acel CNP, special individualizat, specialiștii au identificat profesia de jurnalist. Există niște note în CNP-ul livretului militar produs de dl Turcescu, niște cifre, care indică în mod evident, profesia celui care deține rangul militar. Asta mi se pare cel mai interesant. El a fost locotenent-colonel, avansat la excepțional de dl Oprea, dar în același timp a mai fost și altceva, din moment ce atunci nega violent că ar fi vorba de ceva serios de care ar fi aflat, iar acum ne spune nouă lucruri de care n-am putea afla sau n-am fi aflat niciodată, fără să ni le spună până la capăt. Dar în acel CNP există și profesia de jurnalist. Acolo ar fi un început de dovadă scrisă. Dar nu mă pot pronunța”, a încheiat Emil Hurezeanu.