Clienţii cluburilor şi barurilor sunt mult mai atenţi acum la locurile în care îşi petrec timpul liber. Oamenii par mult mai preocupaţi de siguranţă decât de servicii după tragedia din clubul Colectiv. Alin Pandaru este unul dintre supravieţuitori şi vrea să se asigure că alţi tineri nu vor mai trece prin clipele de coşmar prin care au trecut el şi prietenii săi în noaptea de 30 octombrie.
Alin Pandaru: „Schimbarea trebuie să vină de la noi şi dacă noi conştientizăm şi facem sesizări către organele competente, lucrurile se vor schimba. Nu mai merge cu lasă că merge aşa, lasă că face altul”.
Recunoaşte că înainte de tragedie nu s-a gândit nicio clipă că localurile în care se află ar putea fi periculose.
Alin Pandaru: „Acum când intru într-un loc arunc o privire după semnele de ieşiri, încerc să-mi dau seama care este mai apropiată. Încerc să analizez potenţialele pericole, văd dacă sunt materiale mai dubioase care pot lua foc. Îmi fac un miniscenariu, dacă s-ar întâmpla ceva, eu ce aş face?”
Psihologii au şi o explicaţie pentru modul în care tragedia din 30 octombrie a schimbat România.
Anca Boalcă, psiholog: „Nu peste tot eşti în siguranţă iar în momentul în care nu ne simţim în siguranţă, automat apar frica, furia, revolta, teama şi suntem mult mai atenţi la noi şi la cei din jur”.
Pompierii spun că înainte de Colectiv abia dacă primeau 20 de sesizări pe zi. Acum, au avut chiar şi 300 de reclamaţii într-o singură zi.
Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU: „Ai devenit mult mai responsabili. Sunt solicitări foarte multe din partea tinerilor care solicitau să vadă dacă au cluburile autorizaţie, dacă au fost constatate abateri în trecut dacă respectă normele sau dacă lucrurile ar putea fi îmbunătăţite”.
Oficialii ISU spun că în Bucureşti sunt peste 300 de cafenele şi cluburi care au fost verificate după sesizările clienţilor şi multor patroni li s-a pus în vedere să aducă modificări spaţiilor.
Cele mai multe sesizări venite de la clienţi s-au referit la zona centrului vechi. Vizate au fost deopotrivă cafenelele şi cluburile.
În urma controalelor ISU, cinci cluburi au fost închise. Alte 100 de localuri au fost modificate pentru a nu mai pune în pericol viaţa tinerilor.