Efectele poluării de la Copșa Mică: speranță de viață scăzută cu 9 ani și pământ infertil

Data publicării:
copsa mica

Emisiile nocive de sulf, plumb și zinc sunt responsabile de incidența ridicată a cancerului pulmonar și scăderea natalităţii, precum şi de speranța de viață cu nouă ani mai mică decât media națională. Documentele medicale atestă 3.500 de cazuri de intoxicații cronice cu plumb, dar şi copii cu anemie severă şi retard în dezvoltare.

Pulberile de metale grele au compromis fertilitatea a sute de hectare de teren agricol şi au făcut aproape imposibilă creşterea animalelor în gospodării.

După Revoluţie, activitatea s-a restrâns drastic şi Copşa Mică s-a umplut de şomeri care au fost disponibilizati de la cele două combinate. Majoritatea trăiesc acum în fostele cămine de nefamilişti de la Copşa, o parte din ele transformate în blocuri de locuinţe.

Orașul otrăvit

Uzina Carbosin şi-a închis porţile în 1993, după aproape 60 de ani în care negrul de fum produs aici s-a impregnat peste tot. Inclusiv în albumul cu amintiri de la nunţile de azi şi cele de demult.

Pe de altă parte, răul produs de emisiile de la topitoria de plumb a fabricii Sometra a fost mai mare decât intuiau muncitorii de atunci.

Timp de 40 de ani Sometra a produs plumb electrolitic fără nicio grijă pentru oameni şi mediu, aşa că 3.400 de hectare din zonă sunt intens poluate.

Pentru că apa, aerul şi pământul erau otrăvite şi oamenii au avut de suferit. O arată statisticile răsfoite împreună cu Alexandru Bălin, ultimul doctor care s-a ocupat de angajaţii Carbosin şi Sometra înainte de 1989.

„Plumbul nu era cianură să producă un deces imediat. Producea un deces poate prin slăbirea generală. Oamenii ieşeau la 45-50 de ani la pensie de la Copşa. Când plecau în pensie, foarte des auzeam că au decedat”, spune doctorul Alexandru Bălin.

Câteva proiecte europene de peste 20 de milioane de euro încearcă să ecologizeze Copşa Mică, locul în care nu pot fi crescute animale şi nu se poate cultiva nimic. Poluarea a redus cu aproape zece ani media de viaţă a localnicilor, în condiţiile în care 80 la sută dintre foştii muncitori erau intoxicaţi cu plumb.

După revoluţie, încet-încet, fabricile şi-au restrâns activitatea iar oraşul s-a umplut de şomeri. Unii au luat drumul Occidentului, compătimiţi de vârstnicii care cred că totuşi înainte parcă era mai bine.

În oraşul plin de şomeri, astăzi mai funcţionează cam 20% din fabrica Sometra, iar din Carbosin a rămas numai funinginea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...