Preşedintele Klaus Iohannis a respins Codul Fiscal, iar premierul Victor Ponta a anunţat că reducerile de taxe din Cod, care vor lăsa un gol bugetar de 15 miliarde de lei, vor fi oricum aplicate, chiar şi fără o nouă dezbatere în Parlament.
Reducerea unor taxe şi eliminarea altora din Codul Fiscal ar trebui să fie asumate de toate partidele, sunt de părere economiştii. Executivul vrea însă ca unele măsuri să fie adoptate separat, prin ordonanţe de guvern, chiar dacă preşedintele a refuzat să promulge Codul Fiscal.
„Acest gen de măsuri trebuie să aibă suportul întregii clase politice. Sunt măsuri care vor rămâne în economie pe întreg ciclul electoral şi economic, odată introduse va fi greu să le extragi din economie, aşa că ne trebuie un consens. Probabil că răspunsul este multă precauţie. Avem o promisiune de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, avem o promisiune de deficit de 1%, aşa că probabil aceste măsuri, de sustenabilitate, sunt mai potrivite, cred că un compromis între opinii este cea mai bună soluţie”, consideră Adrian Mitroi, analist economic.
Reducerile de taxe cuprinse în Codul Fiscal ar urma să creeze un gol bugetar de 15 miliarde de lei anul viitor. În aceste condiţii, Executivul nu va avea suficienţi bani pentru a-şi tine toate promisiunile, spun economiştii.
„Mediul de afaceri şi omul de rând vor trăi cu teama că această măsura va putea fi întoarsă, va fi reversibilă. Următorul Guvern sau poate chiar acel Guvern se va răzgândi, deoarece nu are de unde să strânga suficienţi bani la buget pentru cheltuielile pe care le-a promis sau le-a angajat”, spune Bogdan Glavan, economist.
Premierul Victor Ponta spune, însă, că întârzierea aplicării măsurilor din Codul Fiscal dăunează, în primul rând, mediului de afaceri.
„Eu cred că Parlamentul şi noi, Guvernul, o sa începem să aplicăm, fie prin ordonanţe de urgenţă, fie printr-o angajare a răspunderii, aceste măsuri. Dar sa ştiţi ca imaginea proastă rămâne. Oamenii de afaceri vor spune: „Nu, iată, iar e razboi politic, mai bine ne ţinem banii şi vedem!””, a afirmat premierul Victor Ponta.
„România se află, în acest moment, într-un excedent bugetar, într-o scădere a inflaţiei, o creştere a încasărilor, o creştere economică a investiţiilor. Dacă nu profităm, va fi o eroare pe care o vom regreta”, a spus Rovana Plumb, preşedintele interimar al PSD.
Opoziţia cere convocarea unei sesiuni parlamentare pentru discutarea Codului Fiscal.
„E o o problemă extrem de neserioasă ca un prim-ministru în exerciţiu să-şi pună problema angajării răspunderii sau posibilitatea unei ordonanţe de urgenţă pe Codul Fiscal. Am cerut ca orice discuţie pe Codul Fiscal şi orice raportare pe care Guvernul Ponta o are pe Codul Fiscal să se facă în Parlamentul României, singurul loc de dezbatere”, a afirmat Alina Gorghiu, copreşedintele PNL.
Una dintre cele mai importante măsuri din Codul Fiscal este reducerea TVA de la 24 la sută la 19 la sută. Consiliul Fiscal consideră că este o scădere agresivă, care nu va putea fi compensată prin alte încasări.