„Avem două planuri de evoluție. Unul este economic, celălalt e politic, un plan surprinzător. Ponta spune - într-o explicație pe care o dă după ce a aflat că Antonescu nu vrea să sprijine proiectul - Da, de fapt foarte bine, parcă sunt și ușurat, era proiectul lui Băsescu. Pare că obiectivul este ca Guvernul să nu aibă procese. Ăsta e, totuși, obiectivul unui Guvern, ca Guvernul să nu aibă probleme? A avut un minut de sinceritate absolută Ponta. Acest Guvern e acolo numai ca să evite problemele proprii și să rezolve interese proprii. De ce guvernezi? Nu am înțeles. Faci un proiect, prost, incomplet, plin de erori, fără avizele și suportul specialiștilor. Proiectul e asumat de toți miniștrii, care ulterior fie dau avize negative, fie se trezesc că sunt liberali, după ce grăiește Antonescu, și își revocă participarea prezumată la proiect. Când un proiect trece de Guvern și se duce spre Parlament, el poartă toate semnăturile membrilor Guvernului. Eșec administrativ”, a spus Emil Hurezeanu, după declarațiile lui Crin Antonescu și Victor Ponta.
„Ce s-a întâmplat în două saptămâni? A apărut așa-zisul protest civic. Protestul a însemnat un pas mic pentru societatea civilă, un pas nul pentru acțiunea guvernamentală responsabilă a unui Guvern ce vrea să își ducă la capăt proiectele. Societatea civilă trebuie să existe și între două proiecte. E bine că a reînceput însă, afirmi un crez. Acum, în aceste vremuri, lucrurile țin de un fel de sentimentalitate anticapitalistă, proprie tuturor opiniilor publice noi”, a adăugat el.
„Ponta pe plan intern e cel mai câștigat, obiectivul ca miniștrii lui să nu aibă procese. Este sinceritatea tulburătoare a unui om care și-a pus metronomul începând de azi. El în fruntea acestui Guvern și Guvernul în fruntea acestei țări, după părerea mea, au zilele numărate. Un astfel de Guvern dă un semnal în profunzime, e semnalul renunțării la luptă. Un Guvern nu renunță la luptă. Fă proiectul bine, dacă optezi pentru acest proiect. Dacă nu, nu aștepta tinerii să ți-o ia înainte cu bun simț și perseverență melancolic anticapitalistă. Fă bine proiectul, după 14-15 ani”, a subliniat Emil Hurezeanu.
„În alegeri făceam politică, eram toți împotriva acestui proiect, iubim munții și aurul munților. Societatea civilă, când ai dreptate și ești Guvern cu 70%, nu te poate schimba. Am trăit în Germania anilor 80, cu societatea civilă aliniată pe sute de kilometri ca să apere cu sufletul și corpul țara și pacea mondială împotriva rachetelor americane de croazieră, care urmau să fie instalate în RFG ca să contracareze rachetele sovietice. 80% din populația Germaniei, pacifistă, educată, nu dorea sămânță de război. Liderii au asumat acest proiect și au spus Nu sutelor de mii de oameni, au spus Trebuie să punem rachetele, pentru că asigurăm un echilibru și așa salvăm cu adevărat pacea. Politicienii noștri nu își asumă niciodată cu adevărat dosare, nu pot spune că e de fapt pe dos, că oamenii se înșeală. Problema ține de ce se întîmplă de acum cu alte proiecte, cu investițiile străine”, a explicat el.
„Despăgubirile ar fi de două miliarde, există o Curte internațională de arbitraj la Washington, care decide. Și fără aur, și cu banii luați. Dacă ar învăța ceva politicienii, societatea civilă, poate ar fi începutul schimbării de roluri. Să vină lumea nouă, care știe că vrea sau bănuiește de ce nu vrea ceva. Părea până acum o dezangajare în rândul tinerei generații. Poate se schimbă, poate se duce până la capăt povestea. Dar Guvernul Ponta, un eșec. Iar Antonescu nu va fi eroul Pieței Universității. Nu va demonstra nimeni pentru el”, a declarat Emil Hurezeanu.