E. Hurezeanu, despre declarațiile lui V. Zgonea privind Franța: Un exemplu catastrofal

Data publicării:
emil hurezeanu-5

„Mă gândeam dacă nu cumva ministrul Valls, dacă îl vedea pe Brâncuși acum 100 de ani, cu barba lui, într-o piață unde își cumpăra cele bune, nu îl dădea afară din Franța. Poate era mai bine pentru noi, aveam toate sculpturile în România”, a spus Valeriu Zgonea.

Emil Hurezeanu a comentat această declarație afirmând: „Acest domn aberează, aș spune că nu e nici prima oară, nici ultima, dar ar fi bine pentru el să fie ultima oară”.

Dacă toate operele lui Brâncuși ar fi rămas în țară, este posibil ca acestea să fi fost distruse.

„Academia Română și statul român l-au considerat un pericol public, artist decadent  după 24 august,  sau după venirea comuniștilor la putere. Dacă s-ar fi întors toate operele lui și n-ar mai fi rămas câteva acolo ar fi fost rău, poate am fi apucat să le distrugem pe toate”, spune Emil Hurezeanu.

În opinia analistului, „o astfel de declarație arată nivelul catastrofal al felului în care guvernanții sunt în situația să gestioneze o criză diplomatică și socială, o criză socială internă care, prin extinderea Uniunii Europene și libertatea de circulație, devine o criză socială europeană”.

Emil Hurezeanu crede că autoritățile din România ar fi trebuit să discute această problemă la toate forurile europene, având în vedere că are cea mai mare minoritate romă din Europa.

Pe de altă parte, Emil Hurezeanu a comentat declarațiile ministrului de Interne Manuel Valls, care a declarat că romii nu se integrează în Franța.

„E rușinos pentru acest fiu de imigranți spanioli, care e Valls, care e un tânăr fervent, cu tot felul de conflicte mai vechi, spune lucrurilor pe nume, uneori situându-se în afara stângii, semănând cu centru dreapta, pentru că, nu-i așa, e ministru de interne. Miniștrii de interne apără securitatea, ca principală valoare a democrației”, spune Emil Hurezeanu.  

Analistul a explicat, pe de altă parte, că Franța este, la rândul său, o țară care nu-și rezolvă, cu actuala clasă politică, problemele cronice.

„Unde sunt politicenii noștri? Ministrul de Externe, prim-ministrul a fost acolo, înțeleg că dl. Antonescu se pregătește, dacă mai e cazul de o vizită aproape oficială, la nivelul Senatului, la Paris. Unde sunt contactele între cele două guverne surori socialiste, de la București și de la Paris? Unde sunt afinitățile comune, personalitățile comune, care, într-o astfel de criză, pot să intervină și să regleze lucrurile?”, s-a întrebat Emil Hurezeanu.

„Apare dl. Zgonea. Cine e dl. Zgonea? Un exemplu catastrofal, e puțin mai rău decât Valls”, a adăugat el. 

Pe de altă parte, Emil Hurezeanu a amintit că Slovacia, Ungaria, Cehia, România și Bulgaria au primit, începând cu 2007, 75 de miliarde de euro pentru ameliorarea situației romilor, dar lucrurile nu s-au schimbat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri