În Saxonia Inferioară sunt cercetate peste 150 de crescătorii de păsări, care ar fi scos pe piaţă ouă etichetate în mod fraudulos ca provenind din ferme organice. Zeci de ferme sunt cercetate şi în alte două state.
Organizaţiile de protecţie a animalelor consideră că fermele organice sunt mai degrabă un mit.
„Fermele organice apar ca oferind animalelor o viaţă minunată, unde pot trăi mult timp fericite, în condiţii sănătoase. Şi la sfârşit vor fi ucise, pentru ca oamenii să le poată mânca. Sau le sunt luate ouăle, dar restul e minunat. În realitate, nu e absolut nimic adevărat pe această piaţă de producţie a animalelor”, spune Erasmus Mueller, reprezentantul Organizaţiei pentru Drepturile Animalelor.
Parlamentarii germani au fost asaltaţi de reclamaţii din partea alegătorilor. „Se presupune că sunt ferme prietenoase cu animalele, că protejează animalele. Iar consumatorul este păcălit”, a declarat parlamentarul Hans-Michael Goldmann.
Ouăle produse în condiţii organice sunt cu 10 cenţi mai scumpe. O sumă mică, dar care, multiplicată la scară industrială, poate asigura un profit imens.
Vinovaţii riscă 10 ani de închisoare
"Autorităţile judiciare din Saxonia Inferioară anchetează fermele suspectate de fraudă. Ancheta, care vizează 200 de ferme, din care trei sferturi se află în Saxonia inferioară, a început în 2011 şi se va încheia în curând”, a declarat Holger Eichele, purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii.
„Ancheta ar putea duce la urmărire penală pentru fraudă organizată, pasibilă de 10 ani de închisoare”, a adăugat acesta.
Germania a fost deja zguduită în ultimele săptămâni, la fel ca şi alte state europene, de scandalul cărnii de cal nedeclarate, utilizată în locul celei de vită.
Dintr-un total de 830 de de eşantioane testate de autorităţi, 67 au relevat prezenţa cărnii de cal în produse care nu trebuiau să o conţină.