Astfel, în ultimele zile, aceste softuri au ajuns în topul celor mai căutate aplicaţii pentru telefoane, atât pentru sistemul de operare Android, cât şi pentru cel de la iPhone. Explicaţia specialiştilor în IT este că, prin acest comportament, oamenii au dorit să se simtă în siguranţă.
Hărţi, GPS, busole şi alte câteva aplicaţii care permit localizarea telefonului. De luni, de când avionul cu medici s-a prăbuşit în Munţii Apuseni şi nimeni nu a reuşit să-i găsească timp de șapte ore, zeci de mii de români au fost nerăbdători să găsească o modalitate pentru a se simţi în siguranţă. Astfel, au descărcat pe telefoanele inteligente pe care le au aplicaţii care să le indice locul unde se află.
În 24 de ore au avut loc zeci de mii de descărcări. Aplicaţiile se folosesc atât de semnalul GSM, cât şi de sateliţii GPS pentru a indica poziţia cât mai exactă a dispozitivului utilizat în acest sens. În mediul urban, aplicaţiile se leagă şi de reţelele wireless pentru a determina cât mai precis locul unde se află utilizatorul. În mediul rural, semnalul este mai slab, astfel că identificarea sursei se face mai greu.
„Este destul de dificil să spunem că localizarea se face cu acurateţe, pentru că, în primul rând, este nevoie de un semnal foarte bun, în al doilea rând aplicaţia trebuie să fie setată corespunzător şi, în al treilea rând, este nevoie să ştii în ce direcţie, pe acea celulă se găseşte utilizatorul”, explică Adrian Baciu, specialist IT.
Aceste aplicaţii pentru telefoanele mobile sunt, în cele mai multe cazuri, gratuite. În cazul variantelor contra-cost, preţurile pleacă de la câţiva lei, până la câteva sute.