În fotografie se văd ia şi brâul purtate de ministrul Muncii. Este greu de spus însă dacă acesta a renunţat şi la pantalonii de costum în favoarea unora din portul popular.
„De Sânziene am încercat sa dau tonul în minister, dar am constatat ca nu au mai fost prea mulţi colegi care să îmbrace port popular. Cred ca se aștepta un ordin de ministru. Personal, cred că a îmbrăca o ie este nu doar un gest firesc, ci şi o modalitate elegantă şi mult mai colorată de a înlocui ținuta formală de birou”, a scris Dragoş Pîslaru pe contul său de Facebook.
Ministrul a adăugat şi câteva cuvinte despre subiectul zilei: „PS: Despre Brexit, sunt cu adevărat mâhnit şi voi scrie în weekend câteva gânduri. Trebuie însă să luăm atitudine împotriva unui val în creștere de naționalism şi xenofobie inconştientă care nu ne duce nicăieri”.
În tradiţia populară, ziua de 24 iunie este cunoscută sub numele de Sânziene sau Drăgaica. Sărbătoarea are puternice legături cu tradiţiile precreştine. Se spune că în noaptea de 23 spre 24 iunie toate minunile sunt posibile. Atunci se deschid cerurile iar Sânzienele – fiinţe mitice care au legătură cu zeităţile naturii – se adună şi dnasează. Tot în această noapte, animelele pot vorbi cu oamenii. Este în principal o sărbătoare feminină iar tradiţia populară spune că tinerele care nu ţin participă la ritualuri şi dansuri vor fi pedepsite de Sânziene. În unele zone ale casei, tinerele nemăritate culeg flori de câmp şi împletesc cununi pe care le aruncă pe acoperişurile caselor. Cele ale căror cununi rămân agăţate acolo se vor căsători până la sfârşitul anului.
La iniţiativa unei organizaţii formate în mediul online, de Sânziene a început să fie sărbătorită bluza tradiţională românească - ia. Mişcarea a luat amploare şi acum este recunoscută şi marcată de comunităţile româneşti din 48 de ţări.