Cu două zile înainte de mitingul diasporei, nimeni nu-şi asumă protestul de vineri, din faţa Guvernului. Mai mulţi reprezentanţi ai românilor care trăiesc în afară au stat azi faţă în faţă cu angajaţii Primăriei Capitalei, dar la final nu s-a semnat niciun protocol. Ceea ce înseamnă că fiecare participant la miting este responsabil de acţiunile sale. Reprezentanţii ONG-urilor spun că îi vor mobiliza, dar nu îşi asumă răspunderea pentru faptele lor. După întâlnirea de astăzi, Municipalitatea a confirmat că nimeni nu se ocupă de organizarea protestului.
Reprezentanţii unui partid şi ai unei organizatii neguvernamentale au discutat pentru prima oară cu angajaţii municipalităţii despre protestul de vineri din faţa guvernului. Totul, după ce Federaţia Românilor de pretutindeni a anunţat că nu îşi mai asumă rolul de organizator.
Aurelian Bădulescu - viceprimarul Capitalei: „Piaţă este goală. Următorul solicitant trebuie să se prezinte în faţa comisiei de ordine publică. Am procedat la înştiinţarea următoarei persoane care avea cerere”.
Nimeni nu doreşte să preia pe semnătură responsabilitatea acestei acţiuni.
Tudor Cârstoiu, membru PACT: „Noi considerăm că acum se încearcă găsirea unui ţap ispăşitor. Am venit din respect, pentru că aşa este normal să venim să discutăm, de aceea nu am fost interesaţi de niciun fel de asumare de rol, de organizare sau de semnare de protocol”.
Cristian- Mihai Dide, Evoluţie în Instituţie:: „Nnoi am mobilizat oameni, mobilizăm oameni în continuare să vină. Acest protest se va ţine”.
Mitingul românilor din diaspora a generat mai multe controverse. Iniţial, Primăria Capitalei a spus că nu poate permite organizarea unui eveniment de o asemenea amploare, cu un milion de oameni. Municipalitatea a aprobat totuşi protestul după ce a discutat cu poliţia, jandarmeria sau cu serviciul de Ambulanţă. A fost pusă atunci o condiţie: organizatorii să îşi asume buna desfăşurare a evenimentului, motiv pentru care au fost chemaţi acum la discuţii.
Emanuel Cioacă, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni: „Cum este o înştiinţare oficială dacă noi nu am primit semnat, ştampilat? Adică organizaţia nu poate să îşi asume organizarea acestui miting în lipsa unui protocol, adică nu am primit absolut nimic.
Anularea autorizaţiei nu presupune anularea mitingului, noi doar renunţăm ca organizatori,
Noi vom participa ca persoane private, dar nu ca organizatori, asta e clar.”
În paralel, a apărut şi prima anchetă a procurorilor DIICOT. În vizor este un bărbat care s-a prezentat public drept adevăratul organizator al protestului din 10 august şi care a îndemnat la violenţă împotriva forţelor de ordine. S-a întâmplat într-un interviu difuzat luni de Antena 3. Procurorii și polițiștii s-au sesizat, iar bărbatul a fost pus sub control judiciar. El nu are voie timp de 60 de zile să participe la mitinguri, dar nici să intre pe internet ori să dea interviuri.
Cum se va desfăşura mitingul din 10 august
Singurul lucru cunoscut este că mitingul se va desfăşura în Piaţa Victoriei, dar perimetrul e acum incert, pentru că Primăria nu a avut cu cine semna un protocol.
Un plan a fost făcut zilele trecute, dar nu se ştie dacă va rămâne valabil.
Dacă da, participanţii la miting vor veni în Piaţa Victoriei la ora 15 şi vor protesta până la 23, având acces pe toate străduţele din zona Pieţei. Dacă numărul participanţilor va fi foarte mare, perimetrul va fi extins.
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea