O parte însemnată a angajaţilor NATO au contracte pe perioadă nedeterminată, motiv pentru care nu sunt foarte multe locuri scoase la concurs, iar concurenţa este foarte mare. Astfel, pentru un domeniu care nu este ultraspecializat, precum Afaceri Politice sau Resurse Umane, aplică sute de persoane, chiar mii câteodată, scrie Mediafax.
Înainte de a se angaja la NATO, Alina Coca, în vârstă de 40 de ani, a lucrat la Ministerul de Externe, Direcţia de Comunicare.
În 2009, a decis să participe la concurs şi a obţinut un post de membru al Staffului Internaţional în Biroul de Presă la Cartierul NATO din Bruxelles, fiind director adjunct pentru operaţiuni media.
Ea spune că a interacţionat pentru prima dată cu structurile NATO la Summit-ul organizat la Bucureşti, unde a lucrat într-un task force creat pentru organizarea evenimentului şi a coordonat, pentru partea română, componenta de relaţie cu mass-media.
„A fost extrem de interesant pentru mine, ca profesionist român, să văd cum lucrează NATO ca organizaţie internaţională şi cum gestionează operaţiunile media. Iar aici, la Bruxelles, avem un mediu de lucru în care nu interacţionăm doar cu oameni care vin dintr-o anumită cultură, ci este unul multicultural. Toate relaţiile noastre profesionale trebuie să ţină cont de asta. Este marea diferenţă faţă de mediul naţional în care am lucrat până acum şi este şi unul dintre aspectele care îmi place cel mai mult", afirmă Alina Coca.
Elena Beganu are 30 de ani şi a început să lucreze la NATO în 2008 ca stagiar. Povesteşte că, dacă ar fi ştiut despre concurenţa care era pe posturi în momentul în care s-a angajat, s-ar fi descurajat. Ea este născută de ziua României, 1 Decembrie, şi a studiat în străinătate, la Paris, Nisa, Berlin şi Roma.
„Eu sunt la NATO din 2008 şi am început ca stagiară. Există programul acesta de NATO internship care este deschis membrelor alianţei şi care este menit să socializeze conceptul de NATO în ţările membre prin efortul studenţilor. Se adresează acelora care îşi finalizează studiile academice şi vor să aibă o experienţă de lucru în cadrul organizaţiilor internaţionale. Am început cu un stagiu în domeniul Contraterorism în divizia Defence Investment, care e destul de tehnic. Dar nu neapărat jobul meu era tehnic, ci sarcini care sunt standard la nivel de cartier general şi care ţin de comunicare, de facilitarea discuţiilor între statele membre”, spune Elena Beganu.
La finalul stagiului, ea a candidat pentru un post tot în cadrul NATO şi a fost recrutată pe o poziţie cu responsabilităţi similare. Acum lucrează la Divizia de riscuri de securitate emergente, unde se concentrează în principal pe contra-terorism.