Procurorii spun că doctoriţa care a realizat operaţia în octombrie 2007 nu a sesizat o hemoragie internă suferită de Natalia Ionescu în timpul intervenţiei, un vas important de sânge nefiind suturat. Al doilea medic trimis în judecată în acest caz, responsabil de supravegherea secţiei de Terapie Intensivă, nu ar fi urmărit corespunzător pacienta. Procurorii spun că acesta ar fi putut depista hemoragia internă dacă ar fi făcut o supraveghere corectă, iar decesul femeii ar fi putut fi evitat.
Purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti, dr.Doru Pană, a declarat pentru Digi24 că cele două doctoriţe nu mai lucrează din 2009 în unitatea medicală.
Potrivit publicaţiei România Liberă, pe 6 octombrie, Natalia Ionescu a început să aibă dureri şi pierderi de lichid amniotic, cu toate că era însărcinată doar în 26 de săptămâni. S-a internat la Maternitatea Giuleşti, apoi, în seara de 10 octombrie, a început să sângereze. Potrivit fişei de observaţie, nu i s-a aplicat nici un tratament timp de 12 ore. În dimineaţa următoare, ginecologul Nataliei Ionescu, dr. Cezara Bucur, a optat pentru o naştere de urgenţă prin cezariană. După operaţie, Nataliei nu i s-au făcut transfuzii. Dr. Monica Dumitraşcu era în acel moment medicul de gardă la secţia de Terapie Intensivă.
Raportul autopsiei, ca şi a doua expertiză, au arătat că operaţia a fost cusută greşit şi firele s-au desfăcut, iar Natalia Ionescu a pierdut 2,5 litri de sânge după operaţie. În cele din urmă, a intrat în stop cardio-respirator. Cât priveşte copilul născut la 26 de săptămâni, cu 14 săptămâni înainte de termen, el a fost salvat, dar a rămas cu probleme grave de sănătate.
Comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:
„Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatelor Bucur Ana-Maria Cezara şi Dumitraşcu Monica sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
La data de 11.10.2007, inculpata Bucur Ana-Maria Cezara, în calitate de medic primar de obstetrică ginecologie, a efectuat o manoperă chirurgicală defectuoasă asupra victimei I.N. (40 de ani), în cursul unei operaţii de cezariană, constând în faptul că nu a suturat un vas de sânge de calibru important ce a avut drept consecinţă o hemoragie internă, împrejurare ce a condus la decesul victimei.
Totodată, inculpata Dumitraşcu Monica, medic specialist A.T.I. în cadrul aceluiaşi spital, fiind de gardă la data când i s-a efectuat victimei operaţia cezariană, nu a asigurat urmărirea postoperatorie a acesteia, care era internată în salonul A.T.I., aflat în directa supraveghere a inculpatei, astfel că hemoragia internă nu a fost detectată, fapt pentru care nici nu s-a intervenit pentru salvarea victimei, care a sângerat până a decedat.
Raportul medico-legal de necropsie întocmit în cauză a concluzionat că „între complicaţia hemoragică survenită postoperator, nediagnosticată şi netratată în timp util şi cauza medicală a decesului există legătură directă de cauzalitate”.
Prin rezoluţia din 05.11.2008 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus, în temeiul dispoziţiilor art. 209 alin. 4 1 din Codul de procedură penală, preluarea cauzei de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere complexitatea cauzei.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sectorului 6 din Bucureşti.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”