O comună care a spus pas proiectului judeţean este Matca, o localitate cu peste 12.000 de locuitori. Primarul motivează că ar fi durat prea mult până când lucrările ar fi ajuns la el în comună, aşa că a preferat să facă propriul proiect. Acesta are un procent de cofinanţare mai mare, iar lucrările vor dura mai mult.
„Într-adevăr e o parte de cofinanţare de 15%, dar în momentul când am depus documentele respective spre această finanţare nu cred eu că impediment ar fi acest 15%, ci partea pozitivă a faptului că putem să implementăm acest sistem intergrat de canalizare şi apă potabilă”, spune Nelu Costea, primarul comunei Matca.
„Dacă accesau banii noştri, erau de acord, nouă milioane de euro, trebuiau să aibă o cofinanţare de doi la sută din sumă. Pe când la administrarea fondului de mediu este mult mai mare”, spune Cornel Hamza, vicepreşedinte CJ Galaţi.
O situaţie mai complicată este în comuna Buciumeni. Consiliul Local a refuzat asocierea care îi asigura finanţarea şi nu are altă variantă.
„Consiliul local a hotărât retragerea din ADI. De ce? Că aşa au gândit ei, nu ştiu motivul. Nu e o expunere de motive într-o hotărâre de Consiliu Local? Păi lăsaţi-mă să mă documentez şi după aia vă comunic”, afirmă Petrache Năstasă, primar comuna Buciumeni.
Oamenii din cele două comune trebuie să se mulţumească cu apă din fântâni şi toaletele din curţi.
În timp ce locuitorii din Matca şi Buciumeni aşteaptă o minune, sunt şi comune în care lucrările sunt aproape gata.
„S-au investit în jur de 20 de milioane de euro şi, nu ştiu când altădată ar mai fi putut bugetul local să suporte această sumă, probabil în 50, 100 de ani”, declară Iulian Boţ, primarul comunei Lieşti
29 de comune din Galaţi sunt incluse în proiectul pentru alimentarea cu apă şi instalarea sistemelor de canalizare. 100 de milioane de euro au fost cheltuite până acum, iar alte 130 de milioane vor fi alocate în curând.