El s-a predat Poliţiei Baia Mare în jurul orei 10.30 și a fost încarcerat în penitenciarul Baia Mare. El va putea fi eliberat condiționat după efectuarea unei treimi din pedeapsă, dacă are un comportament pozitiv.
În dosarul „Caltaboșul”, Decebal Traian Remeş a fost judecat pentru trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan pentru complicitate la cumpărare de influenţă.
În primă instanţă, ambii au primit câte trei ani de închisoare cu executare. Decizia a fost confirmată de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Între timp, însă, Ioan Avram Mureşan a ajuns după gratii, după ce a fost condamnat în alt dosar la şapte ani de închisoare. Foarte probabil, el va cere contopierea celor două pedepse.
Procurorii DNA i-au trimis pe cei doi în judecată în 2008, după ce Decebal Traian Remeş Ar fi primit 15 mii de euro, dar şI produse alimentare de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta să obţină Contracte cu statul. Afacerile, spun procurorii, ar fi fost intermediate de Ioan Avram Mureşan.
Denunțătorul în acest caz, omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, a primit un an și jumătate de închisoare cu suspendare, și în cazul lui instanța supremă confirmând pedeapsa din primă instanță.
Ioan Avram Mureșan solicitase instanței suspendarea judecării dosarului „Caltaboșul”, pe lângă eliberarea din penitenciar, unde este încarcerat în urma condamnării în alt dosar.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi24 din spitalul penitenciar Jijava, fostul ministru al Agriculturii a explicat motivele cererilor sale.
Dosarul „Caltaboșul”
În dosarul „Caltaboşul”, Ioan Avram Mureşan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, pentru trafic de influenţă, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă.
Conform rechizitoriului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, funcţie deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare (caltaboş şi ţuică) în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.
„Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, precizau procurorii DNA.
Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea, mai arătau procurorii.
Gheoghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureşan, să-l cumpere pe Decebal Traian Remeş.
TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.
Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul naţional de televiziune a difuzat imagini din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan.