Dosarele Securităţii despre Regele Mihai I, expuse la Oradea

Data publicării:
regele mihai sigla comunista in spate - captura

Regele Mihai I a împlinit ieri 95 de ani. Mare parte din viaţă i-a fost umbrită însă de temuta securitate comunistă, care se interesa, de fiecare pas al său, chiar dacă Suveranul luase drumul exilului. Dovezile sunt expuse la un muzeu din Oradea şi explică de ce se temea regimul lui Ceauşescu de cel pe care ofiţerii îl numeau în rapoarte "Străinul".

Mihai Demetriade, consilier în cadrul CNSAS: "Era inamicul numărul public numărul 1, numai că era inamicul regimului numărul unu şi nu al poporului. Putea constitui un factor coagulant al rezistenţei în exil a românilor.”

Documente acum desecretizate arată că istoricii nu spun vorbe goale. Fiecare acţiune a Regelui Mihai în străinătate era urmărită de Securitatea Statului din vremea comunismului. O notă informativă anunţa regimul totalitar că "Fostul rege, care trăieşte în exil în Elveţia, a apelat concomitent la statele democratice din întreaga lume să instituie sancţiuni economice împotriva regimului de la Bucureşti pentru a-l determina să renunţe la aşa-numitul plan de sistematizare rurală care ar avea consecinţa distrugerii a mii de sate." sursă: CNSAS

Metodele de urmărire erau diverse: de la infiltrarea de agenţi în mediile pe care le frecventa regele, până la interceptare a corespondenţei şi filaj. Securiştii încercau şi să îl discrediteze pe fostul suveran: trimiteau informaţii denigratoare despre el unor publicaţii din străinătate. Cu toate acestea, fosta securitate nu a recunoscut niciodată.

Gabriel Moisa, istoric: „Când regele şi-a cerut dosarul la CNSAS de urmărire, sigur că dezamăgirile au fost, probabil, mari."

Dovezile, zeci de fotografii cu file din dosarul de urmărire, telegrame, scrisori şi articole din ziar, sunt expuse însă până pe opt noiembrie la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea.

Dr. Galina Răduleanu, fost deţinut politic: "Ştiţi cum spunea un cronicar, cu acele trecute vremi, să înţelegem cele viitoare".

Regele Mihai a plecat în exil în ianuarie 1948, la trei zile după ce comuniştii l-au forţat să abdice. I-au spus că execută o mie de deţinuţi studenţi dacă nu renunţă la coroană. În acelaşi an, autorităţile comuniste i-au retras cetăţenia română pe care a recâştigat-o abia în 1997. Regele Mihai a revenit în ţară pentru prima dată după căderea comunismului în 1992 şi apoi abia în 1997, după ce regimul Iliescu i-a interzis în repetate rânduri să mai intre în ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”