Doar cinci producători mai pot vinde salamul de Sibiu

Data publicării:
SALAM SIBIU MARCA INREGISTRATA EU Agriculture witter
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Doar cinci producători au obţinut atestare europeană pentru salamul de Sibiu. Ceea ce înseamnă că batoanele de salam crud-uscat se mai pot produce de acum doar în fabricile din 7 județe şi din Bucureşti. Şi clienţii au astfel o garanţie a calităţii.

Sorin Minea, producător de salam de Sibiu: „În grupul de producători sunt oameni care fac salam de Sibiu de 10, 20 de ani. Nu se admite în salamul de Sibiu decât carne de porc şi grăsime tare de pe spate. Trebuie să îl maturezi cel puţin 70 de zile, mucegaiul trebuie să fie mucegai, nu se admite făină de orez.”

Reţeta după care acest producător face salamul datează din 1911, când un italian a deschis o fabrică în Sinaia.

Sorin Minea, producător de salam de Sibiu: „El trecea prin vama Sibiului, pe acolo se făcea exportul, şi salamul de iarnă românesc era salamul de iarnă din vama Sibiului - prescurtat din Sibiu.”

Atestarea acestui produs vine după mai bine de un an de la depunerea dosarului la Bruxelles.

Roxana Vântu, reporter Digi24: „România are doar două produse recunoscute în comunitatea europeană, deşi Bulgaria, la un an de la aderare, a reuşit să înregistreze 3. Iar din cele peste 1.400 de produse recunoscute în Uniunea Europeană, cele mai multe sunt în Italia şi în Franţa.”

Asta deşi pe piaţa românească sunt vândute peste 500 de produse tradiţionale.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „Sunt produse care au fost realizate tradiţional de bunica, care nu folosea aditivi, conservanţi, produse chimice, atunci un produs care rezistă puţin în raft, de aici un preţ mai mare, am stabilit cantităţi limită, pe zi, pe lună.”

Lista produselor care aşteaptă avizul european cuprinde telemeaua de Ibăneşti şi novacul afumat. Pentru ca un aliment să fie recunoscut în Uniunea Europeană, producătorii trebuie să demonstreze că folosesc aceeaşi reţetă şi materie primă din regiune respectivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu a cedat în faţa mulţimii! Îmbrânceala care l-a deranjat, ce a făcut imediat a...
Digi FM
Minerva, celebra astroloagă, a murit la 66 de ani. Care era numele ei real și din ce cauză s-a stins din viață
Pro FM
Oana Radu, răspuns pentru cei care o critică pentru numărul kilogramelor: "Da, sunt grasă, dar am slăbit 13...
Film Now
O recunoști pe actrița cu carieră legendară și trei Globuri de Aur? Pozată alături de asistentul ei, la o zi...
Adevarul
„Fată, tu ești cretină?”. Profesoară de la o școală prestigioasă, înregistrată în timp ce își amenință...
Newsweek
S-a decis care sunt pensionarii care nu iau 400 lei la pensie de Paști. Legea îi elimină din start
Digi FM
O înotătoare franceză a primit ţinuta pentru ceremonia de deschidere a JO 2024 cu o întârziere de opt luni și...
Digi World
Alimentele care-ți strică dinții la fel de tare ca zahărul. Le consumi des, dar nu te gândești la impactul...
Digi Animal World
Panică pe aeroportul din Boston! O femeie a fost înțepată de un scorpion când își ridica bagajul
Film Now
Fosta soție a lui David Hasselhoff, Pamela Bach, s-a sinucis la 62 de ani. Cu câteva ore înainte lăsase un...
UTV
Imagini din noul apartament al lui Selly și al Smarandei. De ce au investit în renovări, dar stau tot în...