DNA i-a trimis în judecată pe Crinuța Dumitrean, Horia Simu și alți membri ANRP în dosarul terenurilor din Constanța

Data actualizării: Data publicării:
Crinuta-Nicoleta-Dumitrean Dir-Gen-Adj-INA

Crinuța Dumitrean, fosta președintă a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, omul de afaceri Horia Simu, precum și alți membri ai comisiei de despăgubiri a ANRP, printre care Remus Baciu, Marko Attilo, Cătălin Teodorescu, sunt acuzați că au prejudiciat statul cu 8.750.000 euro, despăgubindu-l pe Horia Simu pentru un teren de 25 de ha din Constanța.

 

Rechizitoriul DNA indică faptul că Horia Simu a cumpărat, în octombrie 2009 drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro.

De la acea dată, inculpatul Simu Horia a inițiat demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedu de retrocedare.

Urmare a acestor demersuri, în doar doi ani, la data de 26 mai 2011, Simu a primit despăgubiri de 8.750.000 de euro pentru terenul pe care îl cumpărase cu doar 700.000 de euro. Decizia a fgost luată de inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu.

Astfel, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 lei, potrivit rechizitoriului întocmit de DNA.

Inculpații acestui dosar sunt, în marea lor majoritate, implicați și în alte dosare de retrocedare.

Horia Simu , de profesie economist, figurează pe locul al doilea în topul retrocedărilor din România, potrivit unui raport al Curții de Conturi. Pe primul loc, al raportului citat sunt moștenitorii familiei Malaxa, care au primit, în total, 235 de milioane de euro. Horia Simu este pe al doilea loc nu ca moștenitor, ci pentru că a cumpărat drepturi litigioase. A cumpărat cu 1,5 milioane de euro și, pentru mai multe terenuri și imobile, a fost despăgubit de ANRP 100 de milioane de euro.

Crenguța Dumitrean, președinte ANRP, a fost sprijinită de PDL și o apropiată a lui Ioan Oltean, unul dintre liderii PDL în perioada în care acest partid s-a aflat la guvernare. Remus Baciu, implicat și el în mai multe dosare, membru asl comisiei de despăgubiri a ANRP, are o carieră care îl indică în anii 2000 consilier al premierului de atunci, Adrian Năstase, numit de premierul Călin Popescu Tăriceanu vicepreședinte al ANRP în 2005, iar în Guvernul Boc a fost subsecretar de stat.

Cătălin Teodorescu și Marko Attilo sunt parlamentari – primul PNL (PDL la momentul săvârșirii faptelor), al doilea este nepotul fostului lider al UDMR, Marko Bela și este fugit din țară.

Mihai Cristian Sebastian este un supravieșuitpr al guvernelor CDR, PSD, PDL și, la momentul faptei incriminate, din nou PSD, trecând pe la RAPPS și pe la Ministerul Dezvoltării.

Oana Vasilescu și Bogdan Dragoș, și ei membri ai comisiei de despăgubiri, sunt inculpați și în alte dosare, ambii întâlnindu-se și într-un dosar al Alinei Bica.

Revenind la rechizitoriul DNA, membrii comisiei de despăgubiri nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horațiu a supraevaluat terenul respectiv, deși aveau cunoștință de faptul că suprafața respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol.

Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidențiată poziția exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacții de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul și extravilanul municipiului Constanța care nu aveau categoria de folosință teren agricol.

Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaționale de Evaluare și a Legii nr. 247/2005, de către inculpata Savu Florentina cu încălcarea atribuțiilor de serviciu ce derivau din funcția de consilier în cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Pentru „ajutorul acordat”, în perioada ianuarie – 02 august 2011, inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta a acceptat promisiunea și a primit, printr-un intermediar, de la inculpatul Simu Horia suma de 400.000 euro.

În același context și pentru același motiv, în luna ianuarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horațiu, a primit prin intermediar de la același inculpat suma de 5.000 euro.

În perioada 24.06.2011 – 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienței sumei totale de 5.066.300 euro, obținută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale.

În cauză, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților Simu Horia și Dumitrean Crinuța Nicoleta. 
De asemenea, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a popririi asupra sumei de 22.600 lei, aflată în contul unei unități bancare, pe numele inculpatului Dima Alin Horațiu.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”