DNA: Deputatul PDL Alin Trășculescu a fost reținut pentru trafic de influență

Data publicării:
111012012 20alin-32930

Alin Trășculescu este primul parlamentar român prins în flagrant de procurorii anticorupție. Deputatul a fost reţinut la Focşani, în urma unei acţiuni organizate de DNA. Potrivit procurorilor, complicele lui Alin Trășculescu a primit de la denunțător 50.000 de lei, bani ce urmau să-i fie daţi deputatului pentru ca acesta să intervină inclusiv la Ministerul Turismului și Dezvoltării Regionale ca să obțină contracte de achiziții publice.

Actualizare 15.00. Elena Udrea reacționează

Fostul ministrul al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea a declarat, duminică, pentru Mediafax, că a cerut încă din 2010 ca, dacă cineva află de vreo intervenție făcută în numele ei sau al altcuiva de la Ministerul Dezvoltării, să sesizeze DNA.

„Este regretabil că se întâmplă asemenea lucruri, însă mereu au fost și vor fi persoane care folosesc numele unor instituții sau chiar ale unor miniștri pentru a obține foloase personale”, a declarat Udrea, comentând comunicatul DNA care precizează că Alin Trășculescu promitea că are influență la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Ea a subliniat că se bucură că sfatul ei privind denunțul la DNA a fost ascultat ș că îi pare rău că este vorba tocmai despre un coleg de-ai ei de partid.

Actualizarea ora 14.10. Membrii comisiei juridice a Camerei se vor reuni, cel mai probabil luni, la ora 16.00 pentru a discuta cazul Trășculescu.

Actualizare ora 14.07 Parlamentarul a depus deja o plângere la DNA împotriva ordonanţei de reţinere dispusă de procurori. Avocatul lui, Cristian Ene, a explicat că măsura de reţinere este nejustificată, întrucât deputatul PDL Alin Trăşculescu nu ar fi atins banii de la flagrant.

„Deputatul se consideră nevinovat, nu a pus mâna pe bani”, a declarat, duminică, Cristian Ene. „Am depus o plângere împotriva ordonanţei de reţinere, deoarece noi considerăm că este nejustificată măsura luată faţă de Trăşculescu. Trebuie soluţionată de urgenţă. Am formulat-o, motivat-o şi depus-o la DNA, asteptăm să ni se dea rezultatul acesteia", a spus avocatul.

Ene a mai afirmat că există „anumite indicii”, dar nu suficient de puternice, pentru a se dispune măsura reţinerii.Cristian Ene a adăugat că în Constituţie se prevede o singură excepţie când se poate percheziţiona şi reţine un deputat, şi anume atunci când este prins în flagrant.

Ulterior, Ene a precizat că flagrantul se referă la traficul de influență, pentru că în momentul flagrantului nu s-a găsit nicio sumă de bani asupra deputatului. Dimpotrivă, acesta ar fi refuzat orice ofertă de bani, a spus avocatul, precizând că speră că înregistrările ambientale vor lămuri situația, lucru dorit și de deputatul pe care îl reprezintă.

_________________________

Actualizare 13.45 Potrivit comunicatului DNA, Alin Trășculescu ar fi pretins 50.000 de euro, sumă pe care ulterior a majorat-o la 150.000 de euro.

DNA precizează că Alin Trășculescu este cercetat pentru trafic de influență, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la infracțiunea de spălare a banilor.

Alături de deputatul PDL este cercetat și omul de afaceri Marian-Valeriu Calotă, pentru complicitate, șantaj și spălare de bani.

„Din banii pretinși, inculpatul Trășculescu Alin-Silviu a primit, prin intermediul lui Calotă Marian-Valeriu, în mai multe tranșe, suma totală de 464.000 lei. Pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume de bani, inculpatul Calotă Marian-Valeriu, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunțătorului și SC MARYNA EXCLUSIV SRL, firma lui Calotă Marian-Valeriu, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale celor două societăți comerciale”, precizează comunicatul.

Aceeași sursă menționează că deputatula lăsat să se creadă că are influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, dar și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.

Actualizare 12.49 Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, a confirmat că a primit solicitarea din partea Ministerului Justiției pentru a aviza ridicarea imunității deputatului.

____________________________

Deputatul a fost prins în flagrant sâmbătă seara, în jurul orei 21.00, când Alin Trășculescu ar fi pretins de la un om de afaceri o sumă de bani - 50.000 de euro - pentru a intermedia obținerea unor contracte în Vrancea în domeniul achizițiilor publice.

Potrivit unor surse citate de Mediafax,deputatul s-a întâlnit cu denunţătorul şi cu un intermediar, pentru a primi suma de 50.000 de lei, darnu a atins propriu-zis banii folosiţi la flagrant, ci ar fi încuviinţat ca aceştia să ajungă la el.

Deputatul PDL a fost reţinut în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 1.30.

În prezent, el se află în arestul Poliţiei Capitalei, de unde va fi dus, pentru audieri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Oficiali din DNA au declarat, pentru Mediafax, că este începută urmărirea penală în cazul deputatului Alin Trăşculescu, dată fiind excepţia reprezentată de prinderea acestuia în flagrant delict.

Legea prevede că un parlamentar poate fi reținut pentru 24 de ore, fără avizul Camerei, în cazul unui flagrant.Dacă este nevoie de arestarea pentru 29 de zile, procurorii trebuie să adreseze în maxim 24 de ore o solicitare către Camera Deputaților pentru a da aviz. Potrivit unor surse, procurorii au transmis deja o astfel de solicitare către Ministerul Justiției, iar acesta, la rândul său, trebuie să o transmită Camerei.

Parlamentul este în prezent într-o vacanță neoficială.

Alin Trășculescu, ales în 2008 în colegiul 5 din Vrancea, candidează din nou în alegeri la 9 noiembrie. El este unul dintre cei mai tineri parlamentari din actualul legislativ.

Vasile Blaga: Nu îl vom apăra. Cine greșește să plătească!

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat la Digi24 că incidentul este regretabil, dar partidul va proceda ca de obicei și va lăsa justiția să-și urmeze cursul. El a spus că a discutat cu liderul de grup din Cameră, Mircea Toader, căruia i-a cerut ca parlamentarii PDL să fie prezenți în cazul convocării Camerei pentru avizul de arestare și să voteze în favoarea acestui aviz. „Noi nu apărăm pe nimeni care are probleme cu justiția. (...) Cine greșește să plătească!”, a spus Vasile Blaga. Liderul PDL a precizat că Alin Trășculescu va fi exclus din partid de îndată ce Parlamentul va vota cererea Ministerului Justiției.

„Noi nu suntem USL, PSD să acuzăm ANI sau DNA, noi spunem că justiția trebuie să-și facă treaba”, a subliniat președintele PDL.

Blaga a precizat că partidul va fi pus într-o situație dificilă la Vrancea, dar candidatul nu mai poate fi înlocuit, pentru că listele sunt închise deja. De asemenea, partidul nu îi va schimba strategia de campanie în urma acestui incident.

În ceea ce privește acuzele că Alin Trășculescu a trecut de comisia de etică a ARD, Vasile Blaga a subliniat că această comisie a lucrat în urmă cu trei săptămâni și nu avea de unde să știe ce se va întâmpla cu Trășculescu. „Atunci când ești deputat, când ești candidat trebuie să ai mare grijă la ceea ce faci”, a conchis Vasile Blaga.

Relu Fenechiu: Nu mă surprinde, trăim în România

Prim-vicepreședintele PNL, Relu Fenechiu, a declarat la Digi24 că nu este surprins de acest incident. „Trăim în România, astfel de situații se întâmplă și la politicieni, și la funcționari”.

Fenechiu a spus, însă, că are „o minimă reținere”, chiar dacă este vorba de un deputat al opoziției. În opinia sa, Constituția permite arestarea parlamentarului pentru 29 de zile, chiar și fără aviz din partea Camerei, întrucât a fost vorba de un flagrant. „După părerea mea, se poate, depinde de interpretarea Constituției”, a spus Fenechiu. În cazul flagrantului, un parlamentar trebuie tratat ca orice român, potrivit liderului liberal.

Marian Oprișan, președinte CJ Vrancea: „Prezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze”

„Îl cunosc foarte bine. Sunt șocat că un tânăr politician poate să se trezească într-o asemenea situație. Însă cred că DNA va trebui să clarifice situația printr-un comunicat și în fața justiției, pe bază de probe indubitabile”, a spus Oprișan.

„Prezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze, dar e păcat că ne aflăm într-o asemenea situație”, a subliniat el.

„A fost ales consilier local, dar a renunțat la această calitate datorită calității de deputat. Probabil că tinerețea i-a jucat o festă și probabil s-a inspirat din practica PDL la guvernare”, a spus Oprișan.

Florin Iordache, PSD: Ne vom reuni, dacă avem un document oficial

Florin Iordache, vicepreședintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, a declarat la Digi24 că este „un eveniment nefericit”, indiferent din ce partid ar face parte deputatul, care trimite un „semnal prost”.

Parlamentarul PSD a subliniat că deocamdată Camera nu a primit niciun fel de solicitare de la ministrul justiției, dar că, fără îndoială, în momentul în care se va primi un document oficial, parlamentarii din comisia juridică se vor reuni, chiar dacă în prezent desfășoară activități în teritoriu. Deputatul a amintit în context de raportul pe care Comisia Europeană îl pregătește pentru evaluarea progreselor făcute de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Totuși, el a subliniat că funcționează prezumpția de nevinovăție, iar deputatul va avea ocazia să se apere.

Toni Greblă, senator PSD: Minima moralitate trebuie verificată atunci când îți menții în funcții membrii de partid

Toni Greblă, președintele comisiei juridice din Senat, a declarat la Digi24 că în general, în cazul infracțiunilor flagrante, 99 la sută se soldeaza cu condamnări definitive.

„Traficul de influență este foarte apropiat de înșelăciune, pentru a face trafic de influență trebuie să ai ceva 'calităţi' native, să ai datul de a păcăli, de a duce de nas, să creadă cetăţenii că dacă eşti deputat înseamnă că le poţi rezolva orice în această ţară”, a opinat Toni Greblă.

El a comentat că pentru a menține o persoană într-o funcție publică, dincolo de performanța profesională, trebuie verificată minima moralitate. „Sunt convins că PDL pierdea și fără acest scandal, dar asta le înrăutățește situația”, a conchis Toni Greblă.

Care este procedura

Legea prevede că în cazul în care un parlamentar, un deputat sau un senator este prins în flagrant poate fi reținut și percheziționat fără un aviz din partea Camerei din care face parte, așa cum este cazul pentru alte situații. Procurorii au decis să îl aducă pe Trășculescu din Focșani în Capitală, pentru audieri, și a fost reținut aproape de orele dimineții.

În continuare, procedura prevede că procurorii anticorupție trebuie să solicite Camerei Deputaților aviz pentru arestarea preventivă a acestuia. Au făcut deja acest lucru, au trimis solicitarea la Ministerul Justiției, care trebuie să o transmită Camerei Deputaților. Cererea trebuie analizată în comisia juridică a Camerei, care dă un aviz. Ulterior, este analizată în plenul Camerei, care votează asupra cererii. Dacă votul este pozitiv, se aprobă cererea procurorilor, ei se pot îndrepta către instanța supremă, pentru a solicita arestarea preventivă pentru 29 de zile.

Camera Deputaților are la dispoziție 20 de zile

Camera Deputaţilor are un termen de 20 de zile pentru a se pronunţa asupra solicitărilor de ridicare a imunităţii în cazul unui deputat, iar deputaţii pot decide, în situaţii precum cea a deputatului PDL Alin Trăşculescu, inclusiv asupra revocării măsurii de reţinere.

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, membrii aceste Camere „nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor, după ascultarea lor", iar urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competenţa de judecată fiind a ICCJ.

Cu toate acestea, în cazurile de flagrant, precum cel al deputatului PDL Alin Trăşculescu, „deputaţii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei”.

„Situaţia va fi adusă de îndată la cunoştinţă ministrului Justiţiei. Ministrul Justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei Deputaţilor asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri", arată articolul 194 din Regulament.

În plus, pentru arestarea preventivă propusă de procurori este necesar acceptul Camerei Deputaţilor.

În cazul unei asemenea solicitări, „preşedintele Camerei aduce la cunoştinţă deputaţilor cererea, în şedinţă publică, după care o trimite de îndată Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi spre examinare, care va stabili, prin raportul său, dacă există sau nu există motive temeinice pentru aprobarea cererii”.

O hotărâre a Comisiei juridice trebuie să fie adoptată în cel mult cinci zile de la sesizare, prin vot secret al majorităţii membrilor acesteia.

Un alt termen de cinci zile este acordat pentru grupul parlamentar al deputatului care trebuie să exprime un punct de vedere asupra solicitării procurorilor şi a raportului Comisiei juridice.

Ulterior, documentele sunt înaintate Biroului Permanent şi se supun dezbaterii şi aprobării Camerei Deputaţilor în cel mult 20 de zile, decizia fiind luată cu votul majorităţii membrilor prezenţi.

De asemenea, articolul 195 din Regulament precizează că „toate cererile privind ridicarea imunităţii parlamentare se înscriu cu prioritate pe ordinea de zi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...