sursa foto: gov.ro
La capitolul muncă și afaceri sociale, Declarația comună precizează că România și Israelul au convenit să intensifice cooperarea în combaterea angajării ilegale a muncitorilor străini şi a practicilor ilegale de recrutare, precum şi în eliminarea comisioanelor ilegale încasate de la muncitori, printr-o Declaraţie semnată de premierii celor două ţări.
Documentul a fost semnat la finalul primei şedinţe comune de guvern româno-israeliene, organizate, marţi, la Ierusalim.
Autorităţile din cele două ţări anunțaseră anterior că vor să creeze cadrul legal prin care muncitorii români să fie aduşi în Israel fără implicarea agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă, care percep comisioane, uneori peste nivelul stabilit într-un acord dintre cele două ţări.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a arătat că vizele temporare pentru muncitorii români sunt foarte importante pentru Israel, deoarece specialiştii români ajută la dezvoltarea infrastructurii din această ţară.
Textul Declarației comune nu aduce alte precizări în privința muncitorilor constructori români care doresc să lucreze în Israel.
Presa israeliană scria la sfârşitul anului trecut că există o dispută diplomatică între Israel şi România pe tema muncitorilor constructori: Bucureştiul cerea Israelului ca muncitorii constructori care pleacă la muncă în această ţară să nu lucreze în Cisiordania, dincolo de „linia verde” (pentru a respecta o directivă europeană în acest sens), însă Israelul refuza să accepte această solicitare, iar negocierile pe această temă erau blocate.
Ca urmare a acestor articole de presă, MAE român a precizat că România şi Israel au în vedere încheierea unui Protocol între Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România şi Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel referitor la trimiterea unor muncitori la lucru în Israel, în domeniul construcţiilor.
„Protocolul este în curs de negociere şi există interes de ambele părţi pentru finalizarea sa. În perioada următoare sunt avute în vedere contacte diplomatice bilaterale care vor constitui noi oportunităţi de avansare a negocierilor pe marginea Protocolul menţionat", afirma MAE în decembrie anulv trecut.
În vederea ajungerii la un acord au avut loc mai multe runde de negocieri, la Bucureşti şi Ierusalim, „România urmărind constant respectarea întocmai a dreptului internaţional, poziţiile Uniunii Europene, precum şi protejarea cetăţenilor români aflaţi în afara teritoriului naţional", informează Ministerul de Externe.
Astfel, între 2011 şi 2012, a fost agreat un set de clauze, iar în cursul anului 2013 s-a convenit asupra „unor mecanisme de avansare a negocierilor”, prin urmare, în luna august (anul trecut - n.r.), autorităţile române au trimis o nouă variantă de text, urmând ca partea israeliană să formuleze „eventuale observaţii”.
MAE mai spunea că textul acordului va fi făcut public abia după finalizarea negocierilor.