În acest moment mai sunt 3.300 de angajați la Oltchim, iar societatea intrată în insolvență nu mai produce de circa o jumătate de an.
Înaintea acestui anunț, mai bine de 500 de persoane blocaseră un sens de mers al Drumului Național 64, cel spre Râmnicu Vâlcea.
Oamenii sunt nemulțumiți că nu și-au primit banii pe luna februarie, dar și alte drepturi restante aferente lunilor decembrie și ianuarie. Ei mai cer repornirea combinatului la capacitatea de 65 la sută, așa cum s-a stabilit la negocierile purtate vara trecută.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată, pe 30 ianuarie, de Tribunalul Vâlcea, reamintește Mediafax.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată, anul trecut, de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dan Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.
Demersuri pentru compensatorii
Președintele sindicatului Victoria Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat, la Digi24, că disponibilizații ar trebui să primească, conform Contractului Colectiv de Muncă, între 6 și 18 salarii compensatorii, în medie 400 de milioane de lei vechi.
„Deocamdată însă, singura sursă care poate fi identificată este cea conform Legii 200/2006, adică plata a trei salarii compesatorii din fondurile de rezervă destinate societăților aflate în dificultate. Și acest lucru se va derula în perioada imediat următoare. Salariații vor primi trei salarii în cuantum de 6.400 de lei, dar și pentru acestea mai sunt necesare demersuri”, a precizat Corneliu Cernev.