Recentele atacuri teroriste de la Paris au readus în discuţie pachetul de legi care ar reglementa controlul datelor de trafic pe telefoane şi pe internet. Contestat la prima prezentare, proiectul a revenit în discuţie, iar directorul SRI crede că e nevoie de modernizarea legislaţiei în domeniul reţinerea datelor personale, evident ţinând cont şi de observaţiile făcute de societatea civilă.
,,Pledez pentru această lege, inclusiv în numele libertăţii şi al drepturilor omului, evident având în vedere ce a spus CCR. Punem lucrurile la punct sub aspectul exigenţelor Curţii",
„Nu se extinde monitorizarea asupra convorbirilor private. Pur şi simplu trebuie să existe o evidenţă a celor care cumpără aceste cartele anonimizate, aşa cum există în foarte multe state europene”, a declarat directorul SRI, care estimează o creştere a crimei organizate în viitorul apropiat din cauza absenţei unor astfel de reglementări.
În privinţa Legii securităţii cibernetice, atacată de PNL la Curtea Constituţională, şeful Serviciului Român de Informaţii spune că s-a creat o confuzie şi că proiectul nu elimină controlul judecătoresc asupra percheziţiilor informatice pe dispozitive personale.
„Noi vorbim la nivel de corporaţii, în fază iniţială. Dacă ajungem la un computer individual, nu e posibilă percheziţia fara mandat", susţine George Maior, care mai afirmă că, în primă fază, se va merge pe identificarea IP-urilor.
,,După ce identificăm provenienţa sau un anumit computer de unde provin atacurile, deci când e vorba de o persoană anume, atunci mergem cu mandat”, a declarat George Maior.
Directorul SRI a mai adăugat că aceste legi sunt importante pentru ca România să-şi apere mai bine interesele strategice, inclusiv în perspectiva ameninţărilor geopolitice din estul Europei.