DINU PATRICIU. Afacerile care l-au adus în topul miliardarilor lumii
Averea omului de afaceri Dinu Patriciu a scăzut dramatic, conform ultimei ediţii a Top 300 Capital Cei mai bogaţi români. Astfel, Patriciu mai are o avere estimată la doar 250 de milioane de euro, după ce în 2007 fusese cel mai bogat om din România cu o avere estimată la peste 3 miliarde de euro.
Șase ani i-au trebuit lui Dinu Patriciu ca să spulbere cele aproximativ două miliarde de euro încasate pe Rompetrol și să cadă de pe locul întâi în Top 300 (ediția din 2007) pe locul 17 (ediția actuală).
Tot ceea ce se știe, cu siguranță, la ora actuală despre Patriciu este că nu a vrut să-și plătească datoriile, că a fost implicat în procese civile și penale, că avea datorii de minimum 100 de milioane de euro și că era în plin proces de divorț.
In 1990 a infiintat prima firma din Romania, Alpha, cu activitati in domeniul arhitecturii si constructiilor.
În martie 2012 investitiile lui Dinu Patriciu erau:
Imobiliar: Dinu Patriciu detinea active imobiliare de aproximativ 1 miliard de euro, reunite sub Dinu Patriciu Global Properties. Cladirile de birouri si spatiile de retail - in Germania si Romania. În Germania, majoritatea activelor imobiliare deţinute erau spaţii de birouri (unde are chiriaşi ca IBM sau Dell) şi spaţii comerciale (închiriate către mari retaileri, precum Real, Kaufland, Takko sau Plus). În România, Dinu Patriciu avea exclusiv spaţii de birouri. In 2011, omul de afaceri a lichidat portofoliul imobiliar din Suedia, în schimbul a 110 milioane de euro. A mai vândut o clădire la Paris şi una la Haga, pentru aproximativ 26 de milioane de euro. In octombrie 2011 a vandut totodata ptr 56 mil de euro , mai multe cladiri din vestul Germaniei, din Frankfurt, Dusseldorf, Bremen, Nuremberg and Munich.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Presă : Acţionarul majoritar al trustului de presă Adevărul Holding, care edita publicaţiile Adevărul şi Click, precum şi reţeaua de ziare locale ADS, Forbes, Ok! şi Tango, Ştiinţă şi Tehnică, Foreign Policy, Dilema Veche şi Dilemateca.
Bancar : Deţinea din 2009, împreună cu asociatul său, fostul premier al Georgiei, Vladimir Gurgenidze Banca Populară a Georgiei;
Artă : Omul de afaceri Dinu Patriciu are/avea cea mai importantă colecţie personală de artă, care numără 300 de piese; a deţinut până în 2011 casa de licitaţii Artmark
Energie: Controlea mai multe fonduri de investiţii în energie solară şi eoliană, în Anglia şi Olanda
Bunuri personale : 3 case în România, şi câte una la Paris şi Saint Martin, un iaht de mari dimensiuni şi două avioane.
2012 a fost un an nefavorabil pentru D. Patriciu: Mic.ro şi Mac.ro au intrat în faliment, Adevărul Holding a fost vândut către omul de afaceri Cristian Burci, iar imobiliarele şi-au urmat trendul din ultimii ani.
Dinu Patriciu a intrat puternic pe piaţa imobiliară odată cu achiziţia fondului Fabian în 2009.
Acum, portofoliul Dinu Patriciu Global Properties este format din peste 100 de proprietăţi cu o valoare de circa un miliard de euro, în principal pe zona birourilor şi a spaţiilor comerciale, grupate în Germania şi România.
Cele mai importante proprietăţi din România sunt clădirile de birouri The Lakeview, Romana Offices, Cubic Center, Banu Antonache Offices, Cascade Offices şi Baneasa Business Center.
Un alt business rămas în picioare este cel al avioanelor charter tip VIP, Eurojet fiind însă mutat deja la Londra, sub umbrela brokerului de chartere VIP şi iahturi de lux Avolus.
De asemenea, Liberty Bank, la care este acţionar alături de fostul premier al Georgiei, a avut anul trecut capitaluri proprii de 364 milioane de euro. De Georgia se mai leagă şi o altă afacere care ar putea deveni foarte bună pe termen lung. Este vorba de Marexin, care controlează o licenţă de explorare pentru hidrataţi din Marea Neagră. Din ianuarie 2010, Marexin şi-a început activitatea în Georgia, în temeiul unei licenţe de treizeci de ani în extragerea mineralelor din apele teritoriale ale Georgiei din Marea Neagră. Drepturile acordate sunt aplicabile la fundul mării pentru exploatarea de nămol sapropelic sau alte resurse, exclusiv petrol şi gaze.
ROMPETROL si DINU PATRICIU - momente importante (sursa - Mediafax)
De la preluarea Rompetrol in 1998, numele lui Dinu Patriciu a fost legat indisolubil de evolutia companiei. Strategia omului de afaceri a fost sa foloseasca Rompetrol ca punct central al unui holding pe care l-a infiintat in Olanda si care a ajuns sa cuprinda in 2009 peste 20 de companii, cu afaceri de 8,7 miliarde de dolari in 2008.
1974 - Se infiinteaza grupul integrat de petrol si gaze Rompetrol, reprezentantul la nivel international al industriei petroliere romanesti in perioada comunista.
1993 - Rompetrol se privatizeaza prin metoda MEBO; cifra de afaceri a companiei scade in anii imediat urmatori privatizarii a sub 6 milioane de dolari.
1998 - Dinu Patriciu si Sorin Marin preiau Rompetrol, companie cu o cifra de afaceri de 6,6 milioane de dolari si pierderi de 1,5 milioane de dolari.
1999 - Rompetrol preia rafinaria Vega Ploiesti. In doar noua luni de la preluare, cifra de afaceri a rafinariei Vega s-a triplat. Sediul central al companiei este mutat in Olanda. Incep discutiile pentru privatizarea Petromidia.
2000 - Rompetrol preia Petros - unicul furnizor de servicii la sonda din Romania in acel moment, redenumindu-l Rompetrol Well Services.
2001 - FPS si Rompetrol Group BV Rotterdam semneaza contractul de privatizare a combinatului petrochimic Petromidia Navodari (valoarea tranzactiei - 615 milioane de dolari). Petromidia si-a schimbat numele in Rompetrol Rafinare.
Vanzarea Rompetrol
In august 2007 Dinu Patriciu a vândut 75% din acţiuni, pentru 2,7 miliarde de dolari, către compania petrolieră de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.
Omul de afaceri a devenit a devenit astfel cel mai bogat român depăşind astfel averile estimate ale primilor doi clasaţi în top 300 Capital, la acea data - Ion Ţiriac şi Iosif Constantin Drăgan.
- Etichete:
- dinu patriciu deces
- dinu patriciu avere
- dinu patriciu murit
- dinu patriciu rompetrol
- dinu patriciu afacere
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News