De teamă că ar putea pierde sute de milioane de lei anual numai din accize, Executivul va cere Comisiei Europene să nu interzică ţigările subţiri, cunoscute şi sub denumirea de slim, pe cele lungi şi pe cele mentolate. România nu va fi de acord nici cu măsura de a ocupa o suprafaţă de 75% din pachetele de ţigări cu avertismente.
Deşi se arata îngrijorat de numărul mare de tineri care se apucă de fumat, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, afirmă ca va susţine varianta propusă de Guvern în faţa oficialilor europeni.
„Am mandatul guvernului României, şi nu pot să ies din mandat. În acest moment, s-a considerat că pentru România asta e poziţia care avantajează majoritatea poporului român. Dacă e o decizie pentru majoritatea populaţiei, trebuie să duci mai departe decizia la Uniunea Europeană”, a spus Eugen Nicolăescu.
Organizaţiile neguvernamentale acuză Executivul că este mai preocupat de buget decât de soarta fumătorilor şi ameninţă că vor solicita o întrevedere cu oficialii străini, dacă guvernanţii nu vor susţine directiva Comisiei Europene.
„Acest guvern are doar interese economice şi nu umanitare. Adică poporul poate să moară, noi să strângem bani la guvern”, este opinia preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia.
Un român din cinci fumează ţigări slim sau mentolate
Potrivit unui studiu recent al unei companii specializată în audit, România se numără printre ţările cu cel mai ridicat nivel de consum de ţigarete subţiri din Europa, alături de Bulgaria şi Polonia. Estimările arată că unul din cinci români fumează ţigări slim sau mentolate.
Iar vânzarea ţigărilor este o afacere din care statul are mult de câştigat. Accizele aplicate ţigărilor aduc 1,7 miliarde de euro anual la buget, dublu faţă de acum cinci ani. Prin comparaţie, tratarea bolnavilor de cancer costă bugetul aproximativ 10% din această sumă.