DIN MÂNA LUI IES ZECI DE VIORI. Sculptorul grec îndrăgostit de România
Pasionat de sculptură, şi-a deschis un mic atelier în garsoniera în care locuieşte, iar din mâna lui ies zeci de viori şi obiecte de artizanat. Este, pe scurt, povestea lui Grigoris Pashalov, un meșter grec, care s-a îndrăgostit de România.
Grigoris Pashalov avea șase ani când a păşit pe pământ românesc. Se întâmpla în 1948, în timpul războiului civil dintre capitaliştii şi partizanii greci. A fugit din Grecia, într-o noapte, împreună cu familia sa. Tot ce a trăit în acea seară l-a marcat pentru totdeauna.
„Am fugit în munți și au venit noaptea partizanii înarmați. Eram programați să ne ia și să ne ducă la închisoare. Ne-au luat în munți, unde am stat o săptămână și apoi, încet, pe jos, am plecat spre graniță. Urlau lupii...am mers vreo trei-patru zile pe jos”, povestește Grigoris.
După ce au stat doi ani în tabăra de emigranți din Piteşti, familia Pashalov a obţinut cetăţenie română şi s-a stabilit definitiv în Moineşti. Încetul cu încetul, Grigoris a început să se simtă în România ca acasă. S-a îndrăgostit de locurile frumoase, de ospitalitatea oamenilor şi mai ales a început să iubească lumea cinematografiei.
„Mă simt mai bine între români, mai liniștit. În Grecia, după razboi, toate casele s-au ars, le-au luat grecii fiecare cum au vrut. Să mă duc să mă judec cu ei? Dă-i încolo! În România e mai bine, mai bine mă înțeleg cu românașii mei”, mai spune sculptorul.
După 16 de ani în care a fost operator de imagine, Grigoris s-a făcut bijutier, iar de două decenii sculptează. În garsonieră în care locuieşte, şi-a amenajat un mic atelier. Oriunde te uiţi, în jur sunt numai instrumete muzicale. Grecul spune că operele sale de artă sunt unice în lume: „Nu face nimeni în lume vioară cum fac eu. Să-mi arate mie cineva cine face vioară dintr-o singură lipitură”.
La o singura vioară, Grigoris poate lucra chiar şi jumătate de an. Cât e ziua de lungă, meşterul se aşază lângă fereastră şi slefuieşte, scobeşte cu dalta, taie lemnul. Nu are mai mult de 40 de piese, însă toate îi sunt dragi.
Cea care l-a susţinut mereu a fost soţia sa, Luminiţa. Deşi aveau posibilitatea să plece în Grecia şi să ducă acolo un trai mai bun, Grigoris a ales să-şi crească urmaşii în România. „Lui i-a plăcut mai mult aici. Cu românii i-a placut la nebunie, și nici acum, la bătrânețe nu zice să-l duc în țara lui, nu-i place”, mărturisește Luminița Pashalov, soția artistului.
- Etichete:
- grigoris pashalov
- sculptor grec
- moinesci
- vioare
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News