Obişnuiţi cu munca de birou, zeci de directori din România, dar şi din Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia şi Serbia s-au străduit să facă faţă muncii pe şantier. Au lucrat cot la cot cu muncitorii pentru a ridica locuinţe pentru oamenii nevoiaşi.
“De obicei, vând astfel de material, dar acum lucrez cu ele. Aşa că este o provocare pentru mine”, spune Mihail Hinov.
„Sunt foarte fericită să fiu aici şi să pot ajuta”, a spus şi Daniela Eneva.
„Aici nu suntem directori. Suntem toţi colegi. După cum vezi, suntem îmbrăcaţi în echipament potrivit, lucrăm de la egal la egal fiecare unde crede şi unde e mai confortabil”, mărturiseşte Adrian Garofeanu.
„Casele sunt construite pe un sistem american cu structură din lemn care sunt şi foarte prietenoase cu voluntarii. Permite unor oameni nu foarte calificaţi în construcţii să participle la ridicarea lor”, explică Andrei Aroneţ, preşedintele Habitat for Humanity Cluj.
Deja şase case sunt ridicate, iar cei de la Habitat for Humanity Cluj speră ca primele familii să se mute în noile locuinţe înainte de sărbătorile de iarnă.
Veronica Pop va avea astfel o casă nouă. Acum îşi creşte copilul într-o casă bătrânească alături de părinţi, bunici şi familia surorii.
„Era foarte greu. Ne-am obişnuit, dar cred că o să ne relaxăm o lună-două după ce ne mutăm", spune Veronica.
Până acum, Habitat for Humanity Cluj a construit peste 80 de case pentru familiile nevoiaşe. Odată mutaţi în noile locuinţe, oamenii plătesc o rată lunară de cel mult 300 de lei.