Deşi legea e în vigoare de trei ani, doar 20 la sută dintre firmele din România au chemat un evaluator care să verifice dacă şi-au montat sisteme de alarmă, camere video sau, după caz, garduri şi uşi.
Până acum, mai ales casele de schimb valutar şi agenţiile de pariuri au plătit pentru analiza de risc.
Marian Ţigănuş, specialist evaluare riscuri securitate: „Trebuie să existe sisteme de supraveghere video, sisteme antiefracţie şi alarmare, sisteme de control acces acolo unde este cazul, garduri, uşi cu încuietori certificate”.
Analiza riscurilor la care se expune o firmă e realizată de un evaluator, contra cost.
Constantin Iordache, Asociaţia Română a Specialiştilor în Securitate: „Dacă ne gândim la un butic din colţ, cheltuiala s-ar putea să fie 100 de lei, dacă ne gândim la o companie mare în zona industrială sau o bancă cu 1.000 de locaţii ar însemna 1.000 ori 100 de lei”.
Banii daţi de patroni pe analizele de risc ajung în buzunarele celor 1.100 de evaluatori acreditaţi. La aceştia a apelat, până acum, doar una din cinci firme din România. Asta deşi legislaţia în domeniu e în vigoare de trei ani.
Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului IMM-urilor: „Microîntreprinderile, marea lor majoritate, în proporţie de 90 la sută, când au venituri lunare de câteva sute de euro ele nu au posibilitatea să comanda aceste planuri”.
Şeful Consiliului IMM-urilor e de părere că introducerea analizelor de risc pentru firme a servit anumite interese: „Acest act normativ a fost cu adresă, prin asta s-a vrut să se facă o piaţă de desfacere numeroaselor firme înfiinţate de foştii lucrători din domeniul Ministerului Afacerilor Interne”.
Firmele, dar şi instituţiile care nu vor avea analiza de securitate gata până anul viitor ar putea fi amendate de poliţie cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.