DEZBATERE la Digi24. Protestele de la Pungești, o controversă fără sfârșit?

Data publicării:
pungesti - 6274210-AFP Mediafax Foto-DANIEL MIHAILESCU

Un câmp din Vaslui, pe care o companie americană caută gaze de şist, a devenit cîmpul unui război al opiniilor între cei care susţin şi cei care condamnă explorarea acestor reusurse necovenţionale. În prima linie, au fost mai întâi localnicii din Pungeşti. Lor li s-au adaugat apoi activişti de mediu din toată țara. De la confruntarea ideilor la o bătaie în toată regula cu jandarmii care păzeau terenul concesionat americanilor de la Chevron nu a mai fost decat un pas.

Digi24 a difuzat o ediție specială pe acest subiect, încercând să găsească răspunsuri, explicații și argumente de ambele părți.

În opinia sociologului Remus Ștefureac, director general al INSCOP, populaţia României începe să conștientizeze importanța problematicii de mediu. Doar 6,9% ar fi de acord cu exploatarea resurselor fără respectarea condițiilor de mediu, a arătat un studiu recent al institutului pe care îl conduce. Problematica de mediu începe să se apropie de problemele esenţiale legate de venituri sau locuri de muncă, este de părere sociologul.

Imaginile confruntărilor dintre jandarmi și protestatari sunt extrem de neplăcute pentru România anului 2013. Un conflict virulent între autorități și protestatari nu poate transmite un semnal pozitiv mediului de afaceri sau credibilităţii României sau unor teme fundamentale, cum ar fi independența energetică, a subliniat sociologul.

Esența problemei este credibilitatea actorilor, care trebuie să garanteze că normele de mediu sunt respectate, mai spune Remus Ștefureac.

Elena Vijulie, realizatorul emisiunii „Kilometrul 0” de la Digi24, spune că are mai puțină importanță a stabili cine a ridicat primul piatra la Pungești. Cert este că statul român se confruntă cu o problemă mare, care riscă să devină una gravă, atât timp cât instituțiile sale dau dovadă de paralizie. În acest sens, jurnalista a dat exemplul ANRM, care dă dovadă de o lipsă crasă de transparență în privința modului în care dă în concesiune aceste terenuri. Pe de altă parte, la Pungești se poate vorbi și despre un conflict al drepturilor – dreptul de a manifesta versus dreptul de a proteja o proprietate.

Stelian Muscalu, realizatorul emisiunii „Business Club” de la Digi24, consideră că o sursă și o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat la Pungești este comunicarea deficitară. Pe de altă parte, spune Stelian Muscalu, nu se poate exclude ipoteza unor manipulări din interese pur economice. Astfel, a reamintit jurnalistul, în Bulgaria, un preot care s-a aflat în mijlocul protestelor ce au dus în cele din urmă la interzicerea gazelor de șist s-a dovedit ulterior că lucra pentru FDB-ul rusesc.

Este cert că Gazprom exportă în România gaze care nu sunt la prețul pieței,

Teodor Tiță, content manager la digi24.ro, spune că mediul online arată că ceea ce se întâmplă la Pungești este perceput ca o bătălie între David și Goliat și există tendința de a lua apărarea celui mic în fața unui „guvern mare și rău”. Oamenii devin virulenți pentru că au senzația că nu sunt bine reprezentați, spune Teodor Tiță.

Sociologul Remus Ștefureac atrage atenția că România este mult mai mare, nu e numai cea care se vede în mediul online.

Intervenții în dezbaterea de la Digi24 au mai avut activistul Claudiu Crăciun, ministrul de Interne Radu Stroe, profesorul Corneliu Dinu, Nicușor Dan, de la Asociația „Salvați Bucureștiul”, și Mircea Radea, un bucureștean care s-a întors de pe „frontul de la Pungești” și care se declară un „cunoscător al problemei”. El a declarat că protestatarii nu au provocat, ci doar au dărâmat un gard. Acel teren nu este proprietatea Chevron, este dat în concesiune și, în plus, este „în litigiu în urma unei ilegalități a primarului”, susține Mircea Radea.

Urmăriți în materialele video de mai sus dezbaterea de la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...