„Situatia s-a inrautatit brusc, probabil din cauza unei exploatari necontrolate sau a deschiderii unor entitati tursitice ca un consumator mare”, a declarat Vasile Danciu, specialist ştiinţific
„Legăm catastrofa produsă aici în Rezervaţia Naturală Pârâul Peţa de exploatarea în exces a apei geotermale peste puterea de refacere naturală a zăcământului”, a susținut Radu Huza - custodele Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţa.
Nu doar nuferii atât de preţioşi au dispărut din zonă. Lacul era casă şi pentru vieţuitoare pe cale dispariţie. Ultimele exemplare din speciile lor trăiesc acum într-un acvariu de birou, într-o încercare a muzeografilor de a le conserva.
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, autoritatea responsabilă pentru apele termale, nu a luat nicio măsură, chiar dacă naturaliştii au făcut nenumărate sesizări.
Naturaliştii spun că şansele sunt minime pentru a remedia situaţia, chiar dacă acum, în al doisprezecelea ceas, autorităţile ar lua măsuri.
Rezervaţia naturală a fost înfiinţată în 1932 şi devenise o atracaţie turistică pentru cei interesaţi să vadă nuferii originari din apele Nilului.