Despăgubirile accidentului din Muntenegru pot ajunge la șase milioane de euro

Data publicării:
Accident muntenegru 5812757-AFP Mediafax Foto-SAVO PRELEVIC-4

Prima asigurare pe care transportatorul trebuie să o încheie pentru a putea funcţiona este cea de transport. Aceasta acoperă despăgubiri pentru decesul pasagerilor, invaliditate, dar şi pagube materiale.

„Este o asigurare modică ca preţ, undeva la 300 de euro. Ca limită minimă de despăgubire este undeva la 1.000 de euro per pasager şi 500 de euro per bagaj”, spune Mihai Crăcea, senior-editor la revista PRIMM Asiguri şi Pensii.

Poliţa RCA a transportatorului despăgubeşte şi ea până la un plafon de șase milioane de euro, dar în urma unui proces în instanţă.

„Limitele cele două, de cinci milioane pentru vatămări corporale şi un milion pentru daune materiale, sunt daune maxime totale, pe care le despăgubeşte asiguratorul. Instanţa decide cât sunt despăgubirile şi asiguratorul plăteşte fiecăruia în funcţie de decizia instanţei, dar în limitele poliţei”, excplică Cristian Fugaciu, director al unei societăţi de brokeraj asigurări.

Victimele sau familiile acestora ar putea primi şi mai mulţi bani.

„Dacă se depăşeşte limita de despăgubire de cinci milioane de euro, acolo se atrage răspunderea şoferului vinovat şi a transportatorului, care vor suporta diferenţa pentru tot ce depăşeşte cinci milioane”, mai spune Mihai Crăcea.

Cea mai mare despăgubire achitată până acum în România, doar în contul unei poliţe RCA s-a ridicat la aproape două milioane de euro, de trei ori mai puţin faţă de despăgubirile ce ar putea fi date acum, doar pe acest tip de asigurare.

Daune de până la un milion de euro pentru victimele muntenegrene

Mai apare şi cazul copilului din Muntenegru implicat în accident. Potrivit legislaţiei, familia lui poate cere daune transportatorului în limita a 750.000 de euro. Toti cei implicaţi în accident vor mai primi bani şi din asigurarea CASCO pe care o avea transportatorul, care include şi componenta de accidente. Deocamdată, însă, valoarea despăgubirilor nu a fost calculată de către asigurător. Cei implicaţi în accident ar mai putea despăgubiri şi din poliţele facultative de viaţă şi cele pentru călătorie.

„Asigurarea de viaţă se cumulează cu orice fel de asigurare existentă”, mai spune Cristian Fugaciu.

Cea mai mare problemă o reprezintă timpul în care se dau banii persoanelor afectate. Dacă părţile nu ajung la o înţelegere amiabilă, pentru a primi despăgubirile din RCA, asigurarea de transport şi chiar şi CASCO procesele în instanţă pot dura până la trei ani de zile.

Citiți și:

EXCLUSIV. Primul salvator de la accidentul din Muntenegru: Cu o mână am scos răniții, cu o mână urcam pe frânghie

Digi24 marchează ziua de doliu naţional. Un banner de mulţumire pentru omenia din Muntenegru a fost depus la locul tragediei

Director într-o companie de asigurări: Acest caz este foarte mediatizat, nici o compania nu va risca o reclamă negativă

Mihai Scelcunov, director în cadrul unei companii de asigurări, spune că o firmă de transport ar trebui să aibă RCA-ul și o asigurare pentru transport de călători, în care intră acoperirea bagajelor în caz de pierderi sau de furt și integritatea corporală a pasagerilor. În plus, pasagerii ar putea avea asigurări de călătorie adișionale, sau asigurări de viață care să acopere despăgubirile într-un astfel de eveniment.

„O asigurare de călătorie acoperă costurile serviciilor medicale. Nu există pe polițele de călătorie nu există sume asigurate care se înmânească moștenitorilor sau accidentaților”, explică Mihai Scelcunov.

„Din punctul de vedere al sumei asigurate, compania de asigurări nu au probleme de despăgubire. Întotdeauna când există sume mari de despăgubire se preia o mare parte din reasigurare, de companiile de reasigurare. Suam de cinci milioane de euro nu este o sumă mare pentru o companie de asigurări. Oamenii încep să-și asigure călătoriile și concediile mult mai des și mai cu atenție. A crescut numărul asigurărilor de călătorie de luni încoace”, mai spune directorul de la compania de asigurări.

Procedurile pentru despăgubiri:

-trebuie prezentate documentele medicale furnizate de spital

-copia poliţei

-completarea unui formular de solicitare a despăgubirilor

Întrebat dacă despăgubirile vor fi recuperate cu dificultate în cazul acestui accident, Mihai Scelcunov a spus că nu vor fi probleme.

„Este foarte mediatizat acest caz și nici o companie de asigurări nu va risca o reclamă negativă”, a mai spus Mihai Scelcunov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Papa Francisc
Papa Francisc crede că este necesar un studiu internaţional privind un posibil genocid în Fâșia Gaza
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului