Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că specialiştii au fost induşi în eroare de unele organizaţii non-guvernamentale, în timp de Ministerul Culturii promite că va rezolva problemele.
Casa din Capitală în care a locuit Spiru Haret a rămas doar o amintire. Clădirea, aflată pe lista monumentelor istorice a fost vândută de autorităţi în urmă cu cinci ani. Proprietarul, o firmă din Constanţa, a acţionat la fel ca toţi cei interesaţi doar de valoarea terenurilor - au promis să păstreze elemente din construcţia istorică, dar în final au demolat-o aproape total.
Din casa fostului ministru al Culturii a mai rămas intact doar un colţ de perete şi un balcon. Noul proprietar a început deja construirea unui bloc de șapte etaje care va lua loc imobilului istoric.
Casa Spiru Haret este doar un caz dintr-o listă lungă.
Autorităţile române au primit un avertisment, adoptat printr-o rezoluţie, de la Comitetul Internaţional pentru Oraşe şi Sate Istorice, organism aflat sub egida UNESCO.
„Confirmă faptul că autorităţile din România încalcă mai multe tratate internaţionale de protecţie a patrimoniului, o spune explicit”, a precizat Nicuşor Dan - preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”.
Raportul experţilor mai arată şi că Primăria Capitalei nu a respectat deciziile definitive ale instanţelor. Cel mai cunoscut caz este cel al clădirii Cathedral Plazza.
De aproape un an aşteaptă reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice demolarea clădirii de 17 etaje care a fost construită la nici 10 metri de biserică.
Arhitectul-şef al Capitalei nu avea ştiinţă despre documentul care critică autorităţile de la Bucureşti. El a acuzat ONG-urile consultate de experţii străini că au denaturat realitatea.
„Aşa cum sunt prezentate lucrurile sunt dramatice. Şi sunt dramatice pe alocuri, dar şi sunt tendenţioase ca prezentare”, spune Gheorghe Pătraşcu - arhitectul-şef al Capitalei.
Urmarea este că România riscă să piardă fonduri europene destinate reabilitării construcţiilor istorice.
Ministerul Culturii promite însă că va discuta cu primarul general al Capitalei pentru a îndrepta ceea ce se mai poate.
„În perioada imediat următoare, Ministrul Culturii se va întâlni cu Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu. Pe agenda întrevederii, patrimoniul cultural din București va fi unul dintre cele mai importante subiecte”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Culturii.
Printre cele mai cunoscute imobile istorice demolate în ultimii ani în Capitală se numără Casa Ghika, Hotelul Marna sau Hala Matache.