ACTUALIZARE 19:00. Duminică dimineață, o echipă a Inspectoratului pentru disciplină în construcţii va merge din nou la locul demolării, pentru inspectarea șantierului. Dacă până mâine constructorul va remedia probleme care țin de siguranță și va îngrădi inclusiv zona care face legătura cu curtea vecinilor, atunci ar putea relua și demolarea. În cazul în care se constată că situația este aceeași, demolarea s-ar putea amâna până luni.
ACTUALIZARE 18:00: Demolarea a fost oprită de către polițiștii Secției 1 din Capitală, după ce unul dintre proprietarii care se învecinează cu acest ansamblu de clădiri a făcut o plângere la Poliție pentru că o bucată din zidul comun dintre cele două proprietăți s-a prăbușit în curtea sa.
Polițiștii au cerut companiei care se ocupă de demolare să oprească activitatea. Doi muncitori au fost duși la Secția 1 de Poliție pentru a depune declarații cu privire la acest incident.
Corespondentul Digi24, aflat la fața locului, transmite că demolarea ar putea fi oprită până luni dimineața pentru că există în continuare pericolul ca vecinii din zonă să fie afectați deoarece nu există garduri de protecție. Dacă se va constata că a fost vina constructorului, acesta va fi amendat.
ACTUALIZARE 9:10 Muncitorii au început să dărâme în interiorul uneia dintre clădiri. În următoarele ore, un buldoexcavator va sosi la fața locului.
ACTUALIZARE 8:10 Muncitorii au ajuns la ora 6.00 dimineața pentru a pregăti șantierul și au început deja să dărâme gardul. Una dintre clădiri va fi demolată parțial, iar cea de-a doua, total.
Casa de pe strada Cristian Tell nr 16-16A, denumită şi vila dr. Patzelt a fost construită după 1890 după planurile arhitectului Oscar Benis, potrivit informaţiilor de pe blogul arhitectei Silvia Colfescu.
Se spune că în Vila doctor Patzelt ar fi locuit Dimitrie Ghika, personaj important al diplomaţiei româneşti, alături de fraţii săi, Monseniorul Ghika şi pictorul Alexandru Ghika. Lăsată în paragină în ultimii ani, casa de pe strada Christian Tell s-a degradat.
„Construită după 1890, în stil academist de sorginte neoclasică, vila este situată într-o grădină de proporţii destul de generoase. Îmbinarea fericită a volumelor, modul plin de armonie în care au fost concepute arhitectura şi decorul clădirii fac din ea un frumos exemplu de locuire urbană civilizată. Pentru orice bucureştean, casa aceasta este un document preţios al identităţii locuitorului Capitalei, ce ne vorbeşte despre concetăţtnii care ne-au precedat ca despre nişte oameni demni şi iubitori de frumos. Adică exact contrariul a ceea ce se spune astăzi despre bucureşteni”, scrie aceasta.
(Vila dr. Patzelt – sursa: Facebook)
„E o pierdere simbolică pentru Bucureşti, pentru că o să avem o clădire care poate fi oriunde în lumea asta”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".
Acum, aici urmeaza sa fie ridicat un bloc cu cinci etaje. Asociaţiile neguvernamentale contestă demolarea celor două clădiri.
„În regulamentul de urbanism al zonei Piaţa Amzei, aprobat în 2000 de Consiliul General - studiu făcut de Universitatea de Arhitectură - se spunea în mod special despre această zonă protejată că are un caracter unic, că este un ţesut urban cu valoare excepţionala prin fondul construit şi că în mod evident el trebuie păstrat”, declară Nicuşor Dan.
De cealaltă parte, dezvoltatorul spune că proiectul imobiliar respectă toate cerinţele legale.
„Deţinem autorizaţiile şi avizele necesare dezvoltării acestui proiect imobiliar, documentaţia depusă pentru obţinerea acestora respectând toate cerinţele legale aplicabile. Vom efectua lucrările de demolare şi construire, cu menţinerea şi integrarea faţadei, conform specificaţiilor tehnice ale proiectului”, se arată într-un comunicat al companiei care realizează proiectul imobiliar de pe strada Christian Tell.
Din Vila doctor Patzelt va fi păstradă doar faţada, în timp ce clădirea de la numărul 18 va dispărea cu totul.