Decizie controversată | Polițiști pârâți la psihologi

Data actualizării: Data publicării:
politia

Cazul poliţistului cercetat pentru agresiuni împotriva minorilor a făcut loc unor decizii controversate. Este şi situaţia unei reglementări de la Poliţia de Frontieră, unde angajaţilor li se cere să se transforme în psihologi cu alți colegi de tură. Mai mult, în cazul în care constată un comportament greşit, trebuie să îi anunţe imediat pe superiori. Problema este că orice răfuială veche între colegi poate ajunge la psiholog, iar rezultatele ar putea fi viciate.

Speriaţi că oricând se poate repeta cazul poliţistului pedofil de la rutieră, şefii din Poliţie au luat măsuri suplimentare, dar nu neapărat inspirate, spun poliţiştii. Un exemplu este o dispoziţie luată la Poliţia de Frontieră pe 9 ianuarie.

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: A emis acest act administrativ prin care îşi transformă superiorii în psihologi şi practic îi obligă să verifice starea din rândul subalternilor lor în sensul în care trebuie să identifice comportamente dezaptative. Ne duce cu gândul la o apreciere subiectivă iar această dispoziţie va fi folosită ca instrument împotriva poliţiştilor care nu sunt obedienţi sau nu sunt de partea şefilor.

Poliţiştii spun că astfel s-ar da drumul abuzurilor, pentru că un superior nu ar putea fi raportat psihologilor instituţiei.

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: În situația în care un subaltern constată despre un șef că are un comportament anormal, nu are cui să îl reclame și nici să-l trimită la psiholog.

Soluţia ar fi regândirea modului sunt evaluaţi psihologic poliţiştii, care în prezent merg în grupuri de peste 50 la examinare. Şi psihologii unităţilor ar trebui să funcţioneze diferit, nu ca în prezent, mai spun agenţii.

Iulian Surugiu, președintele SNAP: Psihologul unității trebuie să fie subordonat doar ministrului MAI și nu insp. gen.de Frontieră sau a șefului de Gardă de Coastă. Polițistul când nu e de acord cu rezultatul testului trebuie să aibă posibilitatea să meargă să susțină alt test în exterior. Dacă nu facem acest lucru mereu șeful va putea să aibă dreptate 100%.

Asta presupune şi angajarea mai multor specialişti.

Dumitru Coarnă, presedintele SNPPC: Ar trebui, după știința mea la acest moment, aduși în sistem până într-o mie de psihologi la nivel de țară. Ar trebui încadrați din sursă extrenă pentru că este o zonă de specialitate pe care noi nu o producem.

Oficialii Poliţiei de Frontieră spun că dispoziţia dată în cadrul instituţiei repezintă doar norme mai vechi readuse în atenţie de psihologii unităţii, după cazul poliţistului pedofil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei