Noul cod vamal spune de exemplu că o firmă nu se mai poate trezi că i se confiscă marfa în vamă. Dacă vameșul ia o astfel de decizie, este obligat întâi de toate să o comunice patronului, să îi explice de ce vrea să facă asta şi să îi dea şi timp să rezolve problema. În hârtii, acest punct se numeşte "dreptul de a fi ascultat" şi ar putea scuti de pierderi inutile multe dintre firmele care pur și simplu nu cunosc legislaţia românească şi regulile vamale.
„La acest moment, sunt 280 de milioane de declaraţii care sunt procesate de autorităţile vamale ale statelor membre şi practic statele membre, autorităţile vamale, colectează undeva la 15% din bugetul anual al Uniunii,” explică Daniel Anghel, specialist fiscal.
Noul cod vamal vorbeşte şi despre regulile privind taxa pe valoarea adăugată.
„Firmele producătoare, în loc să plătească TVA pentru materia primă din import, pot beneficia de amânarea la plata TVA. În perioada următoare Direcţia Generală a Vămilor va face o evaluare a întregii situaţii a acestor operatori care vămuiesc în alte state membre, vom încerca să identificăm care sunt cauzele. Este şi TVA un motiv pentru această situaţie,” spune Claudiu Ardeleanu, director general, Direcţia Generală a Vămilor.
Asociaţia Exportatorilor şi Importatorilor susţine că România pierde anul aproape un sfert din taxele pe care le-ar putea încasa dacă mărfurile ar fi înregistrate în vămile din ţară şi nu la vecini aşa cum se întâmplă acum. Odată cu informatizarea vamală, acest lucru ar trebui să se schimbe.