În România se taie anual 27 de milioane de metri cubi de lemne. Din aceştia, aproape o treime se taie ilegal din păduri, estimează reprezentanţii organizaţiilor de mediu. În ceea ce privește cele 19 milioane de metri cubi de lemn cu acte în regulă, o parte importantă este folosită pentru încălzire pe timp de iarnă - 7 milioane de metri cubi. Restul de 12 milioane ajung în fabricile de prelucrare a lemnului. Jumătate din această cantitate rămâne în fabricile din țară. Aici, 1,6 milioane de metri cubi de lemn sunt transformați anual în mobilă, iar 4,4 milioane de metri cubi sunt prelucrați pentru a fi folosiți în construcții și amenajări. Cealaltă jumătate este exportată mai ales sub formă de cherestea sau furnir, panouri și plăci. Există însă și o cantitate destul de importantă de lemn care este vândut în străinătate sub formă de bușteni - 800.000 de metri cubi. Practic, este lemn care nu este prelucrat aproape deloc în țară.
Oamenii de afaceri din domeniu spun că interzicerea temporară a exportului de lemn pe care o vrea Guvernul nu face bine nimănui. Oricum, în România nu poate fi prelucrată toată cantitatea de cherestea şi buşteni care acum este vândută în străinătate.
„Aveam o industrie forestieră care prelucra 23 de milioane de metri cubi de lemn. Puţin, dar în ultimii 25 de ani marile combinate de prelucrare a lemnului s-au închis unul după altul. La fel şi micile afaceri”, spune Gheorghe Gavrilescu, preşedintele Societăţii „Progresul Silvic”.
Piaţa prelucrării lemnului este dominată acum de trei firme din Austria: Holzindustrie Schweighofer, Kronspan şi Egger, care se remarcă din cele peste 11.300 de societăţi de profil. Ele fabrică parchet, cherestea sau furnir. Acest prim proces de prelucrare creşte valoarea metrului cub de lemn de până la 12 ori. Două treimi din cheresteaua produsă la noi merge la export, restul la cele aproape 4.400 de fabrici şi ateliere.
„La finalul lanțului avem produse de 20 de ori mai scumpe, deci cu o valoare adăugată semnificativă”, spune Lucia Varga, fost ministru al Mediului.
„La mobilă rezultă, la nivel de 2014, 3.602 euro pe tonă, la buşteni este 135 de euro pe tonă”, spune Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă.
Anul trecut, România a produs mobilă în valoare de peste două miliarde de euro. 80% a fost exportată inclusiv în Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Cehia. În magazinele din ţară s-au vândut şifoniere, paturi sau scaune în valoare de aproape 350 de milioane de euro.