Cei care câștigă în plus ca persoane fizice autorizate au fost nevoiți să meargă la Fisc și să depună formularul 600, pentru ca autoritatea fiscală să calculeze câți bani vor da la pensii, deși unii dintre ei contribuie deja la pensii, pentru că sunt și salariați.
„Sunt şi angajată, sunt şi PFA, deci plătesc şi acolo, şi acolo, asta e! Eu sunt o singură persoană, logic nu e corect, dar sistemul e deficitar, e nevoie de bani”, a reclamat o femeie.
Pentru PFA-uri, contribuţia obligatorie la pensii este de 10,5% din venitul net obţinut din activitatea independentă. Contribuţia se calculează pe baza unui plafon de venituri de cel puţin 938 de lei şi de cel mult 13.405 lei.
„Plata contribuţiei individuale la pensii de 10,5% din venitul net nu asigură acelui PFA un stagiu de cotizare integral, prin urmare dacă această persoană fizică ce desfăşoară activităţi independente îşi doreşte să iasă la pensie va trebui să plătească opţional o contribuţie de 15,8%”, a precizat consultantul fiscal Adrian Bența.
Ghișeele au fost supraaglomerate și de cei care abia și-au înființat PFA-uri.
„Am depus pentru declaraţia pentru venitul estimativ şi a durat aproximativ o oră. Am încercat să-l depun online şi nu s-a putut”, a declarat un tânăr.
„A trebuit să plec de la persoane fizice să mă duc la persoane juridice, pentru că este o coadă infernală, ar fi trebuit să stau vreo oră acolo”, a adăugat o femeie.
Autoritățile fiscale au și o explicație pentru aglomerație.
„În general, oamenii sunt comozi şi le place să vină, după cum aţi văzut, în ultima zi şi să stea la rând”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor, Vasile Farc.
Viaţa plătitorilor la Fisc ar fi mai uşoară dacă declaraţiile ar putea fi depuse online, fără prea mari oprelişti. Acum însă nu se poate face asta fără certificat digital sau cont pe site-ul ANAF. Cei care nu şi-au depus declaraţiile la Fisc pot primi amenzi între 500 și 1000 de lei.