Termenul iniţial pentru lansarea rezultatelor recensământului din 2011 era luna octombrie, dar pentru că la toamnă se prevede că va fi organizat referendumul pentru revizuirea Constituţiei, autorităţile au decis să grăbească prezentarea datelor. De altfel, anul trecut, la referendumul de demitere a preşedintelui au fost tensiuni politice puternice legate de numărul românilor de pe listele electorale.
Astfel, pentru pregătirea referendumului de revizuire a Constituţiei, anunţat pentru toamna acestui an, Institutul Naţional de Statistică îşi schimbă priorităţile şi termenele anunţate iniţial.
„Prima prioritate şi o mare provocare pentru INS este finalizarea în condiţii normale a procesului de recensământ a populaţiei şi locuinţelor. Am ajuns la concluzia că putem anunţa date finale în cursul lunii iulie şi nu în cursul lunii octombrie”, a declarat Tudorel Andrei, preşedintele INS.
Datele complete ale recensamantul desfăşurat în urmă cu doi ani vor fi publicate însă anul viitor.
„Recensământul o să aducă nou o bună măsurare a ceea ce înseamnă populaţia rezidentă a României în momentul de faţă şi o bună măsurare a migraţiei internaţionale”, a explicat Silvia Pisică, director general INS.
Ce arată rezultatele preliminare
Rezultatele preliminare ale recensământului anunţate încă de anul trecut au arătat o scădere importantă a populaţiei Romaniei, de la 22 la 19 milioane de locuitori. Cifrele au fost subiect de dispută în mediul politic, în contextul alegerilor locale şi al referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. S-a invocat faptul că vechile liste electorale, făcute pe baza unei populaţii mai numeroase, nu au corespuns realităţii.
Institutul a revenit în atenţia publică la începutul acestui an, când premierul Victor Ponta a reproşat fostei conduceri prognozele legate de Produsul Intern Brut pe baza căruia s-a calculat creşterea economică. Urmarea a fost demiterea preşedintelui de atunci Vergil Voineagu. Actuala conducere asigură că devansarea termenului de prezentare a datelor recensământului nu este urmarea unor presiuni politice.
„Nu este niciun joc al unor tehnicieni sau rezultatul intervenţiei din afara sistemului. Rezultatele se vor situa în condiţii normale, nu vreau să anunţ că vom avea rezultate spectaculoase”, a precizat Tudorel Andrei, preşedintele INS.
Cifrele din iulie vor arăta numărul actual de persoane cu drept de vot, dar şi numărul total de români cu domiciliul stabil în ţară. Aceste date vor fi luate în calcul pentru alegerile presidenţiale de anul viitor, dar ar putea fi folosite şi la referendumul de modificare a Constituţiei ce ar putea fi organizat anul acesta, în lunile septembrie sau octombrie.