Transferul imobilelor a fost decis în ultima şedinţă de Guvern, potrivit Mediafax. Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial chiar în 24 decembrie, iar executivul justifică că este vorba de „elemente care constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”. Neadoptarea măsurilor propuse ar genera „efecte negative, concretizate în neîndeplinirea rolului şi funcţiilor unor instituţii de bază ale statului”.
La Palatul Olăneşti, SRI va prelua inclusiv bunurile mobile care fac parte din patrimoniul cultural naţional, în timp ce personalul va fi transferat doar „pe bază de evaluare”.
Potrivit OUG publicate marţi în Monitorul Oficial, Vila Covasna este o clădire cu subsol, parter şi etaj situată în oraşul Covasna, str. Zânelor numărul 10, cu o suprafaţă construită de 1274 metri pătraţi şi un teren de 17.107 mp. Aici obişnuia preşedintele Traian Băsescu să îşi petreacă vacanţele de vară, iar anul trecut a vizitat-o şi de Revelion.
Complexul Palat Olăneşti, situat în Olăneşti, Aleea Salcâmilor nr 2, judeţul Vâlcea, este compus din „corp vechi şi corp nou, cabană, helioport, parc şi terenul aferent în suprafaţă de 107.687,21 mp”.
Complexul Hotelier Bradul din Covasna este compus din „clădire anexă, bucătărie, restaurant, terasă, corpuri de cazare, mofetă, bază de tratament, spălătorie, rampă, teren de sport, parc amenajat şi păşune, în suprafaţă totală de 22.763 mp” şi „casă izvor apă minerală, suprafaţă 35 mp”.
Argumentele permutărilor oferite în OUG:
- Cerinţe specifice ale activităţilor de reprezentare şi protocol desfăşurate de MApN, în condiţiile intensificării relaţiilor dintre minister şi structurile din cadrul NATO.
- Imperativul sprijinirii activităţii Bisericii Ortodoxe Române, instituţie fundamentală a statului român, cu un rol esenţial în apărarea identităţii naţionale.
- Asigurarea desfăşurării în condiţii optime a activităţilor specifice ale SRI.