Invitat la „Jurnalul de seară”, Darius Vâlcov a declarat că raportul „va lămuri foarte multe aspecte”. „Pe 20 octombrie, cel mai probabil, raportul comisiei va fi înaintat tuturor parlamentarilor și cred că acest raport va lămuri foarte multe aspecte și nu cred că toți parlamentarii își vor menține poziția inițială. Cred că vor lua foarte în serios acest raport pe care noi îl vom prezenta, care va propune, probabil, și unele modificări, dacă va fi vorba de un raport de admitere. Dacă nu, vom explica foarte clar de ce acest proiect legislativ trebuie respins”, a spus președintele Comisiei parlamentare speciale pentru Roșia Montană.
„Bineînțeles că sunt și unele articole discutabile. Și noi avem semne de întrebare. De ce, de exemplu, se prelungește cu încă 20 de ani – și nu rămâne ca pe legea minelor, cu 5 ani – această licență?”, a adăugat Darius Vâlcov.
Întrebat cum influențează activitatea Comisiei speciale declarațiile politicienilor, care se pronunță fie în favoarea, fie împotriva proiectului de lege privind exploatarea de la Roșia Montană, Darius Vâlcov a fost tranșant: „Ne încurcă cel mai mult. Pentru că majoritatea le iau după ureche. Dacă îi întrebați dacă au citit sau nu proiectul legislativ, o sa vedeți că nu”.
Darius Vâlcov a mai spus că, de săptămâna viitoare, la audierile din Comisia specială vor fi chemați „foști miniștri, foști directori ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, foști directori de la MINVEST”.
„Această licență și, până la urmă, acest tezaur al României a fost dat pe semnături, pe notițe, pe un fel de notițe, care până la urmă au ajuns în Guvernul României. Toate au fost urmate de Hotărâri de Guvern”, a declarat Darius Vâlcov, precizând că la audieri va fi chemat inclusiv fostul ministru al Industriilor Radu Berceanu.
Statul român a renunţat la dreptul de a exploata aurul de la Roşia Montană în anul 1999, în perioada în care Guvernul era condus de Radu Vasile, au precizat, luna trecută, la Digi24, reprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation.
Ei au spus că licenţa de exploatare a fost aprobată printr-o Hotărâre de Guvern avizată de ministrul Industriilor de la acea vreme, Radu Berceanu.