Actualizare 17.23. Președintele Traian Băsescu a semnat marți după-amiază decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară.
Parlamentul va vota mâine cei 17 membri ai Consiliului Autorităţii, dar, până atunci, iderii grupurilor parlamentare negociază câţi reprezentanţi va avea fiecare partid parlamentar.
Cei 17 nominalizați vor fi audiați astăzi, la ora 14.00, în comisiile reunite de Buget Finanțe ale Parlamentului. Mâine, la ora 10.00, ei vor cere votul de învestitură ale plenului.
Legea de înființare a Autorității a fost retrimisă la Parlament de către președintele Traian Băsescu, senatorii și deputații au păstrat însă o prevedere foarte interesantă. Și anume, au permis ca rudele lor să facă parte din conducerea acestei autorități.
„Cei din Uniunea Social Liberală îl susţin pe domnul Ruşanu pentru funcţia de preşedinte. După foarte mulţi ani, ne vom despărţi de domnul Ruşanu cu durere în suflet, dar urându-i succes”, a spus președintele PNL Crin Antonescu.
Care sunt implicațiile înființării noii instituții
După ce a deţinut trei mandate de parlamentar, liberalul Dan Radu Ruşanu se pregăteşte să părăsească Legislativul şi să preia conducerea noii Autorităţi de Supraveghere Financiară.
„Am dat o declarație pe proprie răspundere că nu am rude nici în Parlament, până la gradul trei, afini, nici în Parlament, nici în Banca Națională, nici cu Guvernul României, nici cu președinții Camerelor, nici cu președinția”, a declarat Dan Radu Rușanu, la ieșire de la audierile din comisiile reunite de buget-finanțe.
Şeful statului a anunţat că va promulga, chiar în această după-amiază, legea care reglementează activitatea noii instituţii de supraveghere financiară.
Prin înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară statul va face şi economii, susţine premierul.
„De mâine, toate salariile și veniturile de la această Autoritate trebuie să se încadreze în standardele BNR, niște standarde oricum mult mai generoase decât cele care privesc pe membrii Guvernului. Era o exagerare pe care mă bucur că o indreptăm”, a spus Victor Ponta.
Noua instituţie a fost deja criticată de opoziţie, care a acuzat USL că a permis rudelor parlamentarilor să facă parte din conducerea Autorităţii. În plus, cei din PDL sunt nemulţumiţi de modul în care s-au împărţit cele 17 posturi din Consiliul Autorităţii.
„Partidul Democrat Librel a obţinut un singur loc, logica ar fi fost ca cel puţin trei propuneri să vină din partea Partidului Democrat Liberal. Propunerea cu care noi mergem la audieri îl vizează pe Gheorghe Albu”, a spus Andreea Paul, deputat PDL.
Citiți și:
Deputații aprobă nepotismul. Rudele parlamentarilor pot fi membri ai Autorităţii de Supraveghere Financiară