„Ceea ce știe Federația Rusă este că, pe relația cu România, de exemplu, important este să-și asezoneze, să-și regleze într-un fel ceea ce se numește frontiera estică, frontiera euroatlantică, România fiind stat de frontieră euroatlantică. Asta e poziția geostrategică a României și din această perspectivă, este importantă pentru Federația Rusă. România contează pe acest spațiu estic în ceea ce privește conflictul înghețat din Transnistria în special și Republica Moldova în general”, a arătat Dan Dungaciu.
„Pe relația cu Crimeea, sigur că România este importantă, dar mai degrabă pe zona delimitării platoului continental, asupra căreia deocamdată Federația Rusă nu s-a pronunțat. Există un platou continental delimitat, care a plecat de la ipoteza că Peninsula Crimeea aparține Ucrainei. De jure, aparține Ucrainei și România nu poate să spună alminteri, dar de facto aparține Federației Ruse.
E suspect, până în acest moment, cel puțin pentru mine, faptul că Federația Rusă n-a pus în discuție această chestiune, pentru că celebrul proces de la Haga s-a derulat între București și Kiev. În momentul în care Crimeea aparține de facto, nu de jure Federației Ruse s-ar putea ca această dispută să apară sau să reapară într-o formă pe care Federația Rusă s-ar putea să o invoce, neavând de partea ei dreptul internațional, dar având de partea ei dreptul forței”, a explicat Dan Dungaciu.
„Altfel spus, dacă Federației Ruse îi va trece prin minte să-și plimbe navele în jurul Crimeei, în jurul unui platou continental care, după decizia tribunalului de la Haga, ar aparține României mai degrabă și Federația Rusă nu ar recunoaște chestiunea asta, sigur că s-ar putea să complice lucrurile pe acest dosar. Repet, deocamdată Federația Rusă tace pe acest dosar, dar s-ar putea să avem surprize din această perspectivă”, a avertizat expertul.
Citiți și: