Foto: Facebook
„Guvernul pe care îl conduc a făcut deja câțiva pași pentru a face să cadă anumite tabuuri că statul este pe de o parte și societatea civilă, de partea cealaltă și că relația normală dintre stat și societatea civilă e una de confruntare. Eu aș vrea — și dacă asta rămâne ca moștenirea Guvernului pe care îl conduc și deja e suficient — ca să înțeleagă cât mai multă lume că relația normală dintre stat și societatea civilă este, în primul rând, una de conlucrare și cred eu că fiecare are nevoie de celălalt”, a spus Dacian Cioloș, la Gala Societății Civile, desfășurată la Teatrul Național București.
El a mărturisit că și-ar dori ca statul să se reformeze cu sprijinul societății civile.
„Cred că avem în societatea românească prea multă diviziune pentru a ne permite să mergem în continuare pe antagonizare și nu pe conlucrare. Și eu asta mi-aș dori, ca statul să se reformeze cu sprijinul societății civile și ca societatea civilă să devină un actor al schimbării din România, un actor cât mai profesionalizat și cu sprijinul statului. Și facem acest lucru nu doar infuzând structuri ale statului cu oameni care vin cu experiență din societatea civilă, dar dorim să canalizăm și resurse, inclusiv resurse financiare, pentru a putea susține proiecte inițiate de societatea civilă, care pot să schimbe în bine multe lucruri din societate și care, de ce să nu recunosc, în unele cazuri pot să ne schimbe mai repede și mai în bine decât pot să o facă anumite instituții ale statului, care înainte de a fi eficiente au nevoie și de reformă și lucrăm și la acest lucru”, a spus Dacian Cioloș.
Premierul a mai spus că din ce în ce mai multă lume își dorește schimbare, însă, foarte multă lume așteaptă ca aceasta să vină „de undeva”.
„Tocmai pentru că am moștenit un aparat al statului care este mai inert și mai puțin dinamic, câteodată e mai greu să schimbi lucrurile, însă, important este că există această energie și această dinamică. Deci, cu atât mai mult prezența dumneavoastră (a societății civile, n.r.) și acțiunea dumneavoastră în viitor va fi esențială, pentru că eu cred că dincolo de specificul diferitelor straturi ale societății românești din mediul urban, din mediul rural, tineri, persoane mai în vârstă, într-un fel sau altul, cu toții simțim nevoia de schimbare, de evoluție, vrem să trecem dincolo de niște complexe care ne-au ținut mulți ani de zile izolați față de o dinamică a dezvoltării sociale, a dezvoltării economice”, a spus Dacian Ciolș.
„Din ce în ce mai multă lume își dorește schimbare, însă, foarte multă lume așteaptă ca schimbarea să vină de undeva. Așteptăm să vină schimbarea, eu știu, de la NATO, să vină schimbarea de la Uniunea Europenă, să vină schimbarea de la investițiile străine și mai puțin ne-am asumat noi înșine această schimbare, pe care o dorim probabil că fiecare în felul nostru”, a mai spus Dacian Cioloș.