„Au fost într-adevăr întârzieri în plățile directe din acest an. Întârzieri au fost și în alte state membre, anul acesta, dacă nu în toate statele membre. Pentru că e primul an când se aplică noile scheme de plată rezultate în urma unei politici agricole comune. Avem acum mai multe scheme de plată, care țin mai mult cont de nevoile unui sector sau altul, mai mult decât în vechea politică agricolă comună. Ca să avem aceste scheme de plată diferite, România, ca și celelalte state membre, a trebuit, în anii trecuți, practic 2014 - 2015, să ia anumite decizii despre cum va folosi sau nu flexibilitățile pe care le permite politica agricolă comună reformată. Și nu critic pe nimeni aici, probabil și din motive obiective și din motive subiective au fost unele întârzieri cu deciziile care au fost luate privind schemele de plată specifice pe care România vrea să le aplice sau nu, pentru că știu că au fost o serie de dezbateri cu diferitele sectoare din agricultură care și-au dorit diferite moduri de repartizare a fondurilor pe plățile directe și s-au luat anumite decizii cu întârziere. S-a întârziat și elaborarea sistemului IT de software pe baza căruia se fac plățile și toate lucrurile astea s-au repercutat până la întârzierea plăților, care au fost realizate și care sunt în curs. Însă, dincolo de aceasta, mi se pare că nu e normal ca astfel de situații, astfel de probleme să fie speculate politic. E firesc să fie discuții politice, mai ales într-un an electoral, dar cred că e important să nu depășim o anumită limită a speculațiilor politice legat de aceste lucruri”, a spus premierul Dacian Cioloș la Forumul Internațional al Alimentației: Investim în viitorul agriculturii.
„În momentul de față, avem din câte mi-a spus domnul ministru și i-am cerut chiar să comunice mai mult pe acest subiect, înțeleg că peste 95% din plățile la hectar au fost plătite, circa 1,4 miliarde de euro”, a precizat Cioloș.
El a anunțat că urmează să fie achitate și ajutoarele naționale de tranziție pentru ovine și pentru lapte.
„Săptămâna aceasta vor fi achitate și ajutoarele naționale de tranziție pentru ovine și pentru lapte și (...), până săptămâna viitoare, din ceea ce mi-au spus cei de la APIA, urmează să fie plătit și sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal și pentru zootehnie”, a mai spus Dacian Cioloș.
În luna mai, PSD și ALDE au depus o moțiune simplă, numită „cel mai mai mare dezastru în agricultura românească din perioada postdecembristă”, împotriva ministerului Agriculturii, Achim Irimiescu. Iniţiatorii au acuzat derapaje grave ale Ministerului Agriculturii, precum neacordarea subvenţiilor către fermieri, management defectuos, blocaje în atragerea de fonduri europene şi investiţii în acest sector.