„Tocmai s-a semnat, acum câteva zile, contractul pentru construcţia interconectorului de gaze pe sub Dunăre şi, sperăm noi, conform contractului, ca în câteva luni de zile, până la sfârşitul toamnei, să avem finalizată această lucrare, un element esenţial pentru a putea creea o reţea de distribuţie de gaze şi de transport de gaze comună în regiune”, a spus premierul Dacian Cioloş la conferinţa de presă comună susţinută alături de omologul său bulgar, Boiko Borisov.
Lucrările la gazoductul principal dintre România şi Bulgaria sunt întârziate cu aproape trei ani din cauza unor probleme tehnice pe segmentul care va trece pe sub Dunăre, după cum au anunţat Transgaz şi Bulgartransgas, operatorul bulgar de transport al gazelor naturale. Partea română spune că a finalizat lucrările la cei 5,2 kilometri de conductă terestră de pe teritoriul ţării noste. Alţi 15,4 kilometri se află pe teritoriul Bulgariei, în timp ce secţiunea care va traversa Dunărea are 4,14 kilometri. Întregul proiect costă 24 de milioane de euro iar Uniunea Europeană oferă o finanţare de 8,9 milioane de euro.
Pe lângă conducta principală, Transgaz şi Bulgartransgas au semnat un acord pentru construcţia unei conducet de rezervă, pe sub Dunăre. Aceasta va avea doar 1,2 kilometri şi ar urma să fie finalizată în termen de 214 zile de la începerea construcţiei. Proiectul are o valoare de 4,7 milioane de euro, fără TVA, iar Trangaz va achita costurile organizării licitaţiei care va desemna constructorul.