Institutul Național pentru Fizica Pământului estimase inițial magnitudinea la 4,3, iar adâncimea la care s-a produs seismul la 15 kilometri, dar ulterior a revizuit datele. Seismul s-a produs la ora 20:56.
Zona seismică Făgăraș-Câmpulung este cunoscută ca fiind cea mai activă în ceea ce privește cutremurele de suprafață înregistrate în România, însă seismul de marți seara este relativ puternic și este de așteptat să producă replici, însă de o intensitate mult mai mică. Locuitorii din zonă nu trebuie să-și facă griji, a precizat la Digi24 Mircea Radulian, directorul științific al INFP.
„Înseamnă relativ mult pentru zona Munților Făgăraș, e o zonă seismică ce are cutremure chiar mai mult de 4, însă cutremure peste 4 sunt relativ rare. De mult timp nu ați mai auzit de un cutremur de magnitudine peste 4 în această zonă. Dar e un cutremur moderat, după cum îl categorisim noi. Cutremurele de suprafață se simt ceva mai bine în zona epicentrală decât cele adânci, însă la magnitudinea asta nu e de așteptat să fie pagube, însă cu siguranță a fost simțit în zonele apropiate, Cisnădie, Brezoiu, chiar Sibiu”, a spus Mircea Radulian.
Zona seismică Făgăraș-Câmpulung este una cunoscută, este zona cu cele mai mari cutremure de suprafață de pe teritoriul nostru. S-au produs cutremure aici, istoric, și de 6,5. E o zonă activă, însă aceste cutremure sunt mult mai rare decât cele din Vrancea, a precizat Mircea Radulian.
„Din punct de vedere seismic, a fost un an foarte bun, ne dorim ca și anul viitor să fie la fel, a fost o activitate normală, cu cutremure cel mult moderate. A fost un an foarte liniștit”, a mai spus directorul științific al INFP.
În ceea ce privește previziunile pentru un mare cutremur, este încă imposibil să precizici un astfel de moment, a punctat Mircea Radulian. „Pentru Vrancea, știm că vor fi aproximativ 20 de cutremure pe lună, însă în ceea ce privește un cutremur major, el apare pe nepregătite”, a subliniat cercetătorul.