Pentru permisul de port-armă legea pune condiții stricte. Candidații trebuie să urmeze cursuri teoretice și practice, iar la final să dea examene deloc simple. În plus, cei care vor să țină o armă mortală în mână trebuie să aibă sănătate de fier și nervi de oțel.
„Arma se prinde cu mâna dreaptă, da? Dacă suntem dreptaci. Degetul nu se pune niciodată pe trăgaci, numai în secunda în care suntem singuri că vrem să declanșăm focul”, spune instructorul.
Nicolae Lucuț a lucrat mai bine de 20 de ani în cadrul serviciului arme, la Inspectoratul de Poliție Județean. Acum este instructor de poligon și ține cursuri pentru cei care își doresc să obțină un permis port-armă. Cursuri deloc ușoare și destul de stricte.
„Este vorba de legea armelor și normele de aplicare a legii. Despre asta este fundamentul cursului de pregătire, dar se învață câteva chestii tehnice, de balistică, bineînțeles, la modul general. Se învață, de asemenea, tot ce înseamnă infracțiuni și contravenții la regimul armelor, deci este destul de complexă pregătirea. Cursul este structurat pe 80 de ore și ca și zile, minim 15 ar trebui să dureze asta”, explică Nicolae Lucuț, instructor de poligon. „Metodologia prevede un număr de 20 de ore pentru aplicațiile practice”, adaugă el.
Pentru înscrierea la acest curs este obligatoriu un set de documente la poliție. Din dosar nu trebuie să lipsească fișa medicală, avizul psihologic și cazierul.
„Aceste documente se depun cu cel puțin două zile lucrătoare înainte de începerea cursului, la IPJ MM, la serviciul arme. Dânșii verifică legalitatea și valabilitatea documentelor depuse, de asemenea verifică cursanții în evidențele dânșilor, să nu aibă probleme cu legea”, spune Nicolae Lucuț. „Examenul îl supraveghează doi polițiști din cadrul serviciului arme, dânșii aduc chestionarele cu întrebările și anexele, în ziua examenului. Deci nici noi nu le știm, dar n-am avut probleme”, spune instructorul.
Foarte importantă este și partea practică, despre care cursanții află mai multe în poligonul de tragere.
„Dacă intrăm la tragerea cu pistolul, se intră dooar o persoană cu instructorul lângă ea. Deci nu se poate intra nici măcar să vizităm acest poligon, pentru că nu este muzeu. Aici se lucrează și se lucrează cu lucruri adevărate. I se explică modul de a lua arma în mână, modul de a o manevra, modul în care se face tragerea”, arată Eugeni Karenits, instructor.
Esențial este, spun instructorii, ca cei care ajung în poligonul de tragere să știe că vor obține un permis pentru a trage cu o armă letală. Și să o folosească numai în condițiile impuse de lege.
Editare web: Luana Păvălucă