Vizita lui François Hollande este prima vizită de stat a unui preşedinte francez în România de la cea din 1991 a lui François Mitterrand. Este o vizită care subliniază relaţia deosebită dintre Franţa şi România, scrie presa franceză, precizând că 15 la sută dintre români vorbesc franceză şi că Dacia, filială Renault, generează aproape trei procente din PIB-ul României.
Vizita lui Francois Hollande la Bucureşti are loc cu trei zile înaintea summitului european de la Bratislava şi într-un moment în care Europa încearcă să-şi găsească o nouă direcţie după Brexit.
„Relaţia dintre Franţa şi România ilustrează Europa pe care ne-o dorim pentru mâine: o Europă a investiţiilor, o Europă a creşterii economice, orientată spre tehnologiile viitorului, o Europă a securităţii”, declarau înaintea vizitei surse diplomatice citate de Agenţia France Presse.
Din punctul de vedere al Franţei, România se distinge de alte ţări din Europa centrală, precum Ungaria sau Slovacia, cărora preşedintele francez le-a reproşat deschis că nu-şi asumă responsabilitatea de membre UE.
Dimpotrivă, scrie France Presse, „Parisul se declară mulţumit de eforturile considerabile consimţite de Bucureşti pentru punerea în aplicare a PNR, acordul referitor la împărtăşirea informaţiilor despre pasagerii curselor aeriene în scopul combaterii terorismului, precum şi de cele pentru combaterea corupţiei şi a crimei organizate sau pentru găzduirea refugiaţilor.”
Pentru a sublinia dimensiunile ştiinţifice şi industriale a relaţiei franco-române, François Hollande va vizita Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele. Acesta este în centrul unui program de cercetare europeană destinat să dezvolte cele mai puternice lasere din lume, cu aplicaţii în tratarea cancerului, fizica materialelor şi tratarea deşeurilor nucleare.
Aspectul economic al vizitei este subliniat de prezenţa, în delegaţia franceză, a 30 de şefi de companii franceze. De altfel, Francois Hollande va inaugura fabrica Airbus de elicoptere de la Ghimbav.